Ima svega devet godina i nikad u životu nije stala na sopstvene noge.

djevojcica-slika

Mala Laksmi iz Indije boluje od bolesti krhkih kostiju, zbog čega nikada nije stala na sopstvene noge. Ceo svoj život provela je u ležećem položaju, jer noge ne sme da pomera. U svakodnevnim potrebama, poput odlaska do toaleta, pomažu joj roditelji.

- Gledam kako se druga deca igraju i idu u školu, ali ja ne mogu. Ceo dan provodim u kući. Ne mogu dugo da sedim a kada moram da ustanem, treba mi pomoć. Umorna sam od toga da samo spavam i ležim. Pitam se zašto ja moram da mirujem, a druga deca se igraju – kaže malena Laksmi.

Ona je do sada pretrpela 14 lomova kostiju, a prvi lom desio joj se sa svega dva meseca.

– Vodio sam je kod lekara i na tretmane i zaduživao se, ali više nemam odakle. Ona stalno plače i pita me zašto nije kao druga deca. Nisam napustio moje dete i nikada neću odustati od nje, ali svi lekari do kojih smo došli kažu da nema leka za nju – kaže očajan otac devojčice, koji zarađuje svega 92 funte mesečno kao prodavac u radnji.

Loading...

Kako više nemaju para za tretmane, Laksmino stanje se rapidno pogoršava – gornji deo tela potpuno joj se izvio a noge izmenile oblik. Kosti su joj tako nežne da i najmanji dodir može da izazove lom. Zbog toga niko od porodice i prijatelja ne želi ni da joj se približi, u strahu da je ne povrede.

- Ona je kao staklena lutka. U bilo kom trenutku kost može da joj pukne. Jednom joj je kost u ruci pukla dok je igrala mice - kaže otac devojčice.

Kako on dalje objašnjava, majka nema snage da je nosi, a pored toga se plaši i da će je povrediti. Uz to, mora da vodi računa o mlađem detetu koje ima dve godine. Zbog toga je otac pre odlaska na posao namesti u jedan položaj u kome Laksmi ostaje dok se on ne vrati. Njihova priča sada obilazi svet, a oni se nadaju da će doći do nekog lekara voljnog da im pomogne.

Izvor: zena.blic.rs