Neke od njih mogu biti dugačke više od dva metra i teške preko jedne tone!

kornjaca

Svi volimo kornjače. Njihov neobičan oblik i zanimljiv oklop čine ih jednim od najljepših bića na planeti. Od malih kornjača u akvariju, do ogromnih koje krstare oceanima, kod njih ima nešto što posebno pobuđuje ljudsku pažnju.

Kada je jedna ogromna kornjača došetala na plažu, ljudi su se skupili kako bi ju vidjeli. Nisu imali pojma da gledaju najveću svjetsku vrstu kornjače.

Loading...

Mama kornjača, koja je po vrsti sedmopruga usminjača, polako se dovukla do plaže kako bi izbjegla znatiželjne ljude i opasne grabežljivce. Došla je kako bi položila svoja jaja, i ništa joj neće stati na put.

Prisutni promatrači ju nisu blokirali, nego su joj dali puno mjesta za kretanje. Sigurno je da su htjeli doživjeti taj nevjerojatan trenutak, ali nisu htjeli ometati prirodni proces.

Iako bi netko možda pomislio da je kornjača muška, zbog njezine ogromne veličine, zapravo samo ženske kornjače ove vrste izlazi iz oceana i dolazi na plažu.

Loading...

„Sedmopruge usminjače gotovo cijeli svoj život provode u oceanu, osim kada ženke izlaze na obalu kako bi položile jaja. Iz tog je razloga mužjake teže proučavati nego ženke, jer ne napuštaju ocean nakon što se izlegnu i uđu u njega…

Ove kornjače su poznate po tome što prelaze jako velike udaljenosti tijekom svojih života. U nekim slučajevima jedinke će prijeći cijeli Tihi ocean nakon što se izlegnu kako bi došle do hranilišta.

Kroz svoj život ove kornjače znaju i po nekoliko puta preplivati ocean, krećući se između hranilišta i mrjestilišta. Kao i druge morske kornjače, i ova vrsta kornjača vraća se na područje u kojem su se izlegle, kako bi se parile i napravile gnijezdo.“

Ove nevjerojatne životinje putuju tisuće kilometara kroz ocean tijekom svog života, a neke od njih mogu biti dugačke preko 2 metra, i teške preko jedne tone. Međutim, njihova ih veličina ne sprječava da po cijelom svijetu traže mjesta za hranu, igru i parenje.

Izvor: www.novizivot.net