Nema ništa spektakularnije i intrigantnije od života na moru. Okean je oduvijek bio misterija, a svaki se dan na dugom putovanju na moru se čini kao avantura iz starog svijeta.

mornarica-voda

Dok mnogi od nas mogu samo sanjati o dugim putovanjima okeanskim vodama, neki ljudi zapravo žive takav avanturističkim život na moru.

Postoji mnogo stvari koje su vrlo nepredvidive kad se nalazite na otvorenom okeanu. Na primjer, vrijeme se može promijeniti u trenu i nikad ne znate što možete vidjeti u nevjerovatno dubokim vodama ispod vašeg broda.

Loading...

Bilo da se radi o grupi simpatičnih dupina koji će se pozdraviti ili roj meduza koje se kupaju u “džepu” tople vode, život na moru je zaista nepredvidiv.

Mornarički tim na Šri Lanki sigurno je mislio da su sve to vidjeli. Međutim, jednog dana ugledali su nešto što nikad nisu očekivali da vide.

Članovi posade su na prvi pogled pomislili da su primijetili neku vrstu neidentificirane mase u moru tokom rutinske patrole. Ugledali su veliku sivkastu masu kako pluta i pretpostavili da bi to moglo biti smeće.

Međutim, kako se brod približavao masi, shvatili su da je to nešto što nikada ranije nisu vidjeli.

Loading...

Bili su nekih 15 kilometara od obale, a njihov brod je plovio dubokim vodama koje su bile hladne. Brzo su shvatili da je ono što su smatrali masom zapravo veliki slon. Slon se uvukao u vode nakon što je pokušao preći lagunu i ponijela ga je snažna struja u dubine.

Slon je bio jako umoran i dubokim vodama da se borio se za svoj život. Mornarički tim odmah je znao da je slon u opasnosti i da mu je potrebna njihova pomoć.

Mornarički tim, zajedno s dodatnim timovima koji su se pridružili grupi, napravili su plan spašavanja. Slon je ubrzo upregnut i osiguran i vraćen u svoje prirodno okruženje.

( ŽivotniMagazin.com )