Moć ozdravljenja koju sadrži sjeme ove biljke poznata je čak od prije 300 hiljada godina. Naučna istraživanja koja su provedena u posljednjih 40 godina pokazala su da ona zaslužuje da bude cijenjena još i više.

curekot-foto

Ćurukot je porijeklom iz Egipta, a njegov pronalazak u grobnici faraona Tutankamona gotovo da je dokaz koliko se ovim sjemenkama pridavalo važnosti u to vrijeme. Čuveni grčki ljekar Dioscorides je koristio sjemenke i ulje ćurukota za liječenje pacijenata.
Sjemenke ćurekota su u mnogim civilizacijama smatrane ‘svetim’ i uživale poštovanje koje će možda jedna biljka ikada uživati. O ovoj čudotvornoj biljci postoji i hadis Poslanika Muhammeda (s.a.) koji glasi: “Cijenite ćurekot jer on sadrži u sebi lijek za svaku bolest, osim za smrt”. Naučna istraživanja potvrđuju ovaj hadis, jer su stotine istraživanja na ćelijama i životinjama pokazala da ove čudotvorne sjemenke imaju vrlo širok spektar utjecaja.

Danas vrlo dobro znamo da u normalnim uslovima, ako imamo zdrav imunološki sistem, nećemo lako oboljeti od raka. Dakle, ključni faktor je zdrav i jak imunološki sistem. Postoji jako mnogo istraživanja koja su dokazala pozitivne efekte sjemenki ćurekota na imunološki sistem. Osim toga, nekoliko kontroliranih istraživanja na životinjama su pokazala da su životinje koje dobijale ekstrat sjemena ćurekota bile zaštićene od različitih kancerogenih hemijskih tvari.

Ćurekot ima i odličnu kombinaciju nezasićenih masnih kiselina. U svojoj formuli gotovo da sadrži sve ono što je potrebno za zaštitu krvnih sudova od oksidacije. Zdravi krvni sudovi uvijek podrazumijevaju zdravu cirkulaciju krvi i samim time zdravo tijelo.

Timokinon koji sadrži ćurekot pokreće programiranu smrt ćelije ili ćelijsku smrt kod kancerogenih ćelija i usporava rast kancerogenog tkiva. Članak o jednom američkom istraživanju koji je objavljen u časopisu Anticancer Research nosio je sljedeći naslov: “Sjeme ćurekota u sirovom obliku i razvrstano na aktivne sastojke eksperimentalno pokazuje antitumorske učinkovitosti!”

Rezultati mnogih istraživanja su pokazali da timokinon koji sadrži ćurekot i jedan od lijekova koji se najčešće koriste u kemoterapiji imaju ekvivalentan utjecaj. Slično dejstvo su pokazali i sastojci zelenog čaja!

Izvor: vijesti.ba