Zdravlje bi uvijek trebalo da vam bude na prvom mjestu. Pogledjte šta kažu vrhunski stručnjaci u ovoj oblasti.

grudnjak-foto

Prema nedavnom istraživanju, studije su pokazale da grudnjaci mogu imati negativan uticaj na vaše zdravlje. Istraživanje je sprovedeno od strane Žan-Denis Ruilona i trebalo mu je 15 godina da dođe do ove teorije. Testovi su urađeni sa ženama između 18 i 35 godina.

Prema studijama, žene koje ne nose grudnjak imaju podignute bradavice za 7mm, u odnosu na one koje nose grudnjak. Žene koje nose grudnjak imaju slabiji protok krvi i mogu im se smanjiti grudi tokom vremena.

Loading...

Takođe je bitno uzeti u obzir materijal od kog je sačinjen grudnjak u kojem spavate. Grudnjaci sa žicom mogu vršiti pritisak na vaše grudi ako spavate na stomaku i to može izazvati cistu.

Nešto malo mekše, kao sportski grudnjak na primjer, je mnogo bolje i zdravije. Većina grudnjaka sa žicom su izrađeni od sintetičkog polijester materijala. Iako još uvijek nije dokazano, postoje teorije da ovo može izazvati rak dojke.

Potražite umjesto toga rastegljive grudnjake koji su sačinjeni od 98% pamuka. Dobro je ako ne nosite grudnjak tokom spavanja, jer može veoma da šteti.

Još jedan izveštaj, koji nije bio deo studije, pokazuje da ne nošenje grudnjaka stimuliše proizvodnju kolagena i povećava elastičnost kože. Mnogi nalazi potvrđuju da nošenje grudnjaka od najranijeg uzrasta nema nikakve povoljne efekte, niti korist.

Loading...

Istraživači vjeruju da bi žene dobile više tkiva ukoliko ih ne bi nosile. Kod mlađih žena je ovo bitno jer povećava proizvodnju kolagena i elastičnosti i poboljšava razvoj grudi.

Medicinski antropolog Sidnej Singer tvrdi da je, širom svijeta, rak dojke problem samo u kulturama u kojima žene nose grudnjake. On smatra da čvrsti grudnjaci uzrokuju zagušenja u limfnim čvorovima, koji je vitalni dio imunog sistema i prva linija tjelesne odbrane od širenja raka.

Dokazano je da ne nošenje grudnjaka čini grudi čvršćim. Čak i neko sa manjim grudima može osjetiti olakšanje i manji bol u prjedelu grudi i leđa. Odsustvo grudnjaka može da zadrži grudi u formi i spriječi taj bol.

“Suprotno popularnom vjerovanju, ne nošenje grudnjaka ne spušta grudi i, što je bitno, poboljšava i zateže kvalitet kože”, kaže profesor Ruilon. “42% žena je u prva 3 mjeseca osjetilo nelagodnost dok nisu nosile grudnjak, ali onda je nestao. Ni jedna nije bila u bolovima i nije ih ometalo u obavljanju svakodnevnih aktivnosti”, kaže on.

Izvor: fokuzz.com