Pojavila se u Sloveniji u Ljubljani i u okolini Maribora, gde je verovatno “pobegla” iz botaničke bašte. U BiH je viđena u okolini Sarajeva, a utvrđeno je kako se ovde nalazi verovatno još od 2007. godine

trava

Sve što treba da znate ako ste alergični na ambroziju:

Pojavila se u Sloveniji u Ljubljani i okolini Maribora gde je verovatno “pobegla” iz botaničke bašte. U BiH je viđena u okolini Sarajeva, a utvrđeno je kako se ovde nalazi verovatno još od 2007. godine. U Hrvatskoj je takođe viđena, na nalazištu u Međimurju, na obali reke Mure. Vrlo je moguće da se ova biljka nalazi i u Srbiji, budući da se korov veoma lako širi, a da mnogi još nisu upoznati s tim kako izgleda i kako mogu da se zaštite.

Ako nekim slučajem koža dođe u dodir sa toksinom koji luči gigantski svinjski korov treba se pre svega odmah zaštitit od sunčevog svetla, isprati hladnom vodom i momentalno javiti lekaru. Za paniku nema mesta ako znate kako biljka izgleda i ako je izbegavate.

Loading...

trava1

Gigantski svinjski korov poznata je pod imenom kravlji peršun a potiče sa Kavkaza i središnje Azije. Ona može biti visoka i do dva ipo metra. Liči na običan svinjski korov ili baštensku Anđeliku. Fototoksična je i smatra se štetnom u mnogim državama.

Kiša nas štiti od aflatoksina

Pored toga, giganski svinjski korov ima prelepe bele cvetove, ali ako dođe do kontakta sa očima može da izazove trajno slepilo. Ukoliko dotaknete ovu biljku, koža postaje crvena i počinje da svrbi. Onda se stvaraju mehurići u obliku opekotine u roku od 48 sati. Formiraju se crni i ljubičasti ožiljci koji mogu da traju nekoliko godina.

U Nemačkoj je ova biljka postala ozbiljan problem, zabeleženo je čak 16 hiljada žrtava u jednoj godini. Ovu biljku je jako teško istrebiti i zato je najbolje izbegavati je.

Loading...

trava3

Gigantski svinjski korov odlikuje se i debelom tamnocrveno-ljubičastom stabljikom koja je šuplja i proizvodi čvrste čekinje. Stabljika varira od 3 do 8 centimetara u obimu, povremeno i do 10.

Da biste se zaštitili od toksina Gigantskog svinjskog korova potrebno je nositi zaštitnu odeću, kao i zaštitu za oči. Ako je koža ipak izložena, potrebno je temeljno oprati vodom i skloniti se od sunca. Gigantski svinjski korov, iako teško može se istrebiti, iskopavanjem, odsecanjem cvetova, košenjem, preuređenjem zemljišta, ispašom, špricanjem, i tečnim azotom.

Izvor: telegraf