Uvijek je lijepo naučiti nešto novo, posebno ako nije komplikovano, ako je jednostavno. Tokom rada naizlazili smo na simpatične i vrlo jednostavne kuhinjske i kuharske savjete koje smo objavljivali na portalu.

kuhinjski-trikovi-fore-i-fazoni

Ovog puta vam donosimo 5 najčitanijih kratkih savjeta i kuhinjskih fora koje vam život, kuhanje i jedenje mogu učiniti i interesantnijim i ljepšim.

1. Jaja, sa ljuskom, za promjenu peći u rerni umjesto kuhati u vodi

– Naučili smo a i navikli da jaja kuhamo u ključaloj vodi. Međutim, novi hit fazon kojeg je proguarao jedan od kuhara/saradnika na Food.com, je da se jaja peku u rerni! Da, da. Poredate jaja ovako kako je prikazano na slici i pečete ih na oko 160-170 stepeni 30tak minuta. Fol je što na ovaj način možete pripremiti mnogo više njih, ne morate čekati da voda proključa, a izgleda da su ovako pripremljana i ukusnija.

Loading...

2. [Video] Kraj mukama: Kako jednostavno odvojiti bobice nara od kore

– Nema mnogo onih koji zbog ukusa ne vole nar; većina koji ga ne vole ne vole ga zbog količine truda koju treba uložiti da bi se slasne bobice odvojile od kore. Ali, i taj problem je riješen i to vrlo jednostavno, a iz ovog videa saznajte i kako.

3. Obratite pažnju na ovo povrće koje nikako ne voli hladnoću, a mi ih volimo držati u frižideru

– Luk, krompir i paradajz ne bi trebali biti u frižideru. Možda sa krompirom to i nije tako čest slučaj, ali sa paradajzom i lukom sigurno jeste. Mislimo da štedimo tako što produžujemo život ovom povrću a ustvari ga činimo dosta, dosta manje ukusnim. Ovo povrće bi, kažu stručnjaci, trebalo čuvati na normalnoj temperaturi, uglavnom dalje od sunčeve svjetlosti, posebno kada je u pitanju paradajz, jer njega najčešće, zbog priča iz mahale, držimo izloženog na sunčevoj svjetlosti …

Loading...

4. Na ovaj način brzo iskokajte kokice u šerpi i nemate brige da će zagorjeti

– Evo jednog korisnog i jednostavnog savjeta za one koji kokice ne kokaju u mikrovalnoj: Nakon što u šerpu naspete ulje, dodate samo tri zrna kukuruza i onog momenta kada se ta tri iskokaju imate savršenu temperaturu za sve ostale. Ovako neće zagorjeti. Nemojte poptuno poklapati šerpu jer ne želite da se para zadržava, ne želite vlažne kokice. Ostavite dovoljno prostora da izađe para ali nedovoljno da izađu kokice.

5. Mali a genijalni savjeti: Kako oguliti glavicu bijelog luka za deset sekundi?

– Ako gotivite bijeli luk, volite ga dodavati u hranu ili su vam prenijeli da je dobar za pritisak ili šta već sve, onda će vam se svidjeti ovaj trik. Iako na prvu izgleda kao šprdancija, jer lik koji izvodi trik podsjeća na nekog komičara, ali fora je dobra. Sve što trebate su dvije velike zdjele i malo snage …

Izvor: namirnice.ba