Stiglo je ljeto… svi odmah izmile napolje. Međutim, ono ima i svoje loše strane – npr. Lajmsku bolest, koja se prenosi ujedom krpelja.

djecak-krpelj (1)

Jedna majka, Karen MekGregor imala je loše iskustvo. Na koži svoga sina, koji se nedavno igrao u travi, primjetila je čudne crvene fleke. Pošto su počele da se šire po cijelom tijelu, pozvala je ljekara!

Kako bi upozorila i ostale majke, Karen je okačila ove fotografije i moli roditelje da obrate pažnju na izgled kože svog djeteta.

djecak-krpelj (3)

Prvi znak Lajmske bolesti je osip, kao na slici. Kako se infekcija širi, nastaju glavobolja, groznica, bolovi u mišićima i umor. Simptomi su slični gripu, i zato treba biti veoma oprezan i što pre detektovati bolest!

Loading...

Bolest je široko rasprostranjena u sjevernoj hemisferi. U težim slučajevima, može dovesti do ozbiljnih nervnih, mišićnih i sličnih oboljenja. Ponekad je nevidljiva i godinama, prije nego što se otkrije.

djecak-krpelj (2)

Ukoliko vas ujede krpelj, postoji 1,5 – 6%, da ćete biti inficirani Lajmskom bolešću. Zato čuvajte sebe i svoju djecu kada god izađete u prirodu. Ukoliko ipak dođe do ujeda krpelja, evo savjeta kako da ga bezbjedno uklonite:

Podjelite ovo sa prijateljima, kako bi i oni postali svjesni opasnosti krpelja!

Izvor: likemag.com