Sonet Lobert imala je toliko lošu kosu da je razmišljala da je skrati na kratko. Ali, naišla je na recept za šampon od sode bikarbone i pokušala.

masanakosa

“Iznenadila sam se kada sam shvatila koliko je moja kosa počela bolje da izgleda od kad, umjesto klasičnih, koristim šampon napravljen od sode bikarbone. Osim što moja kosa zaista blista, nije izložena štetnim hemikalijama. Osim toga, ti šamponi uklanjaju prirodna ulja sa vlasi pa ga koža pojačano proizvodi i kosa se brže masti”.

Na tržištu postoje prirodni špamponi koji ne sadrže štetne sastojke, kosa joj je, kako kaže, i nakon njih izgledala beživotno, bez volumena i sjaja. Htjela je da unese živost u svoju frizuru i sa kupovnim preparatima za oblikovanje i volumen, ali sve je bilo bezuspješnp, jer ta sredstva su se samo taložila na vlasima i nakon nekog vremena opet je bilo sve po starom.
Kosa mi je počela opadati a onda sam počela razmišljati da se ošišam na mušku frizuru. Onda sam čula na šampon od soda bikarbone.
Raspitala sam se a onda sam i pokušala.

Recept nam je otkrila:

Loading...

Recept: Sodu bikarbonu pomešajte sa vodom u razmjeri 1:3, na jednu količinu sode idu tri vode. Npr, za kosu dužine do ramena dovoljno je dvije do tri kašike sode bikarbone.

Smjesu nanosite na suhu ili mokru kosu od korena prema krajevima i ostavite da djeluje 1-3 minuta. Potom kosu možete isperati vodom.

Poslije toga, kosu isperite mješavinom sirćeta (bijelog ili jabukovog) i vode u razmjeri 1/4. Kako bi se ublažili jak miris sirćeta, u smjesu dodaje nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, ruzmarina.

Nakon ispiranja, pustite na kosu pod mlaz hladne vode, ona pomaže u zadržavanju vlage u vlasima, pa kosa ne izgleda suho. Uz to, hladna voda na kraju će ukrotiti kosu i dati joj blistav sjaj.

Izvor: kreativan