Budite ekološki osviješćeni i umjesto raznih hemijskih sredstava, za borbu protiv napornih komaraca – koristite stari talog kafe! Osim što se koristi kod kompostiranja, za đubrenje biljaka i za piling kože, stari sasušeni talog kafe ili pak mljevena kafa je super-djelotvorno sredstvo za komarce, tvrdi američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA). Komarce, kao i druge insekte, totalno odbija miris stvoren od taloga kafe koji gori! Evo kako to i postići.

burning-coffee-grounds

Napomena: Talog je bolji ali možete koristiti i običnu mljevenu kafu.

Instrukcije

Loading...

1. Skupljajte talog kafe i stavite ga na aluminijsku foliju na tanjir. Ostavite na hladnom i suhom mjestu, dok ne postane potpuno suh.

2. Stavite tu foliju sa suhim talogom kafe na tanjiru na ravnu površinu, kao što je sto, na otvorenom. Uvjerite se da životinje ili djeca nemaju pristup tom području.

3. Palite talog (ili mljevenu kafu) dugom šibicom ili dugim upaljačem (kako se ne bi opekli), sve dok se ne uhvati i počne dimiti.

4. Talog će lagano goretii, a dim koji se stvara tjeraće komarce.

Loading...

Ovaj jednostavan trik odlično funkcioniše.

A evo i super savjeta jednog našeg čitatelja: Stavite svježi list lovora umjesto tablete u električni aparat protiv komaraca. Vredi probati!

Osim komaraca, kafu možete iskoristiti i u borbi s mravima.

Posipajte mljevenu kafu na mjesta gde imate problema s mravima i problem je riješen.

Izvor: web-tribune.com