To su efekti kada se sirće i med konzumiraju odvojeno, a kada se ove dvije namirnice pomješaju, dobri efekti su dvostruko bolji. Dakle, pomješajte kašiku jabukovog sirćeta, kašičicu meda i šolju vode, i ovu mješavinu pijte svako jutro, praznog stomaka, 20 do 30 minuta prije doručka.

med11

Stručnjaci kažu da ovaj napitak ublažava bolove u zglobovima, kod različitih upala, gorušice, problema s varenjem, kod infekcija… Takođe, redovna konzumacija ovog napitka povećava nivo energije, reguliše hipertenziju, dobra je prevencija kod kožnih bolesti, lošeg zadaha i gojaznosti.

Razlog zašto je ova mješavina ovako dobra je to što oba sastojka, med i sirće, postaju alkalni u tijelu, što znači da povećavaju hivo pH vrijednosti, povećavajući otpornost tijela na bakterije i bolesti.

Povećanje pH vrijednosti je naročito važno kada je imuni sistem lošiji ili kada se konzumira dosta obrađene hrane. Sa druge strane, meso, skrob i obrađena hrana snižavaju pH vrijednost organizma.

Imajte na umu da ne bi trebalo da pijete mnogo ovog napitka – ne više od šolje dnevno – jer može da utiče na gustinu kostiju, da smanji nivo kalijuma. Takođe, osobe koje imaju dijabetes ili piju neke lijekove za srčane bolesti, ne bi trebalo da ovaj napitak piju bez konsultacija sa ljekarom.

Izvor: mondo