Svjedoci smo kulinarskog i tržišnog apsurda – kilogram čvaraka u trgovinama doseže cijenu i do 130 kuna! Ovo jelo priprema se od svinjskog masnog tkiva, a nekoć su jeli samo najsiromašniji građani. Danas bi mnogi jeli čvarke, ali teško je pronaći one fine nakon kojih se s guštom ližu prsti. Rješenje? Istopite ih sami! Evo koje stvari trebate izbjegavati.

61021364

1. Nehajno rezanje slanine
Okus čvaraka uvelike ovisi o pripremnim radnjama! Rezanje masnog tkiva nemojte prepustiti slučaju ni amaterima. Preveliki komadi slanine neće se dobro otopiti, a presitni će vam dati suhe, tamne i pretvrde čvarke. Idealna mjera? Režite kockice 2,5 do 3 centimetara, i to jako oštrim nožem. Potrudite se da svi komadići budu ravnomjerni kako bi se pravilno istopili u otprilike isto vrijeme.

2. Miješati
treba – stalno!
Čvarci su rezultat topljenja svinjske slanine u kotlu ili metalnom loncu. S obzirom da je riječ o iznimno masnoj namirnici, mnogi zaboravljaju da i ona zahtjeva miješanje. Štoviše, iskusni majstori znaju da u prvih pola sata topljenja sadržaj lonca treba gotovo neprekidno miješati. Na taj način potaknut ćete topljenje masti, spriječiti pregorijevanje slanine i lijepljenje za dno kotla.

Pogačice sa čvarcima? Apsolutno! (Foto: stockfood)

3. Pretjerivanje s mlijekom
Zlatno-smeđu boju mirisnog svinjskog čipsa čvarci duguju mlijeku koji se dodaje pri početku topljena slanine. Točnije, kada se mast počinje pojavljivati na površini kotla ili lonca. Prevelike količine mlijeka će potamniti čvarke, a premale ih ostaviti blijedima. Idealnu boju jamči idealan omjer: na pet kilograma narezane slanine doda se pola decilitra mlijeka.

SAVJET PLUS:
Čvarci se odlično prilagođavaju različitim jelima. Možete ih jesti samostalno s kruhom, dodavati ga salatama i umacima, ili od njih napraviti fine pogačice.

Izvor: dnevnik.hr