Vjerujemo da ste već bili u kupljenju šljiva, a oni koji nisu imali priliku, propustili su jednu divnu stvar. Na našim prostorima šljiva je važna voćkica i s razlogom.

pekmez-od-sljiva

Mnogi se sjećaju divnih dana kada su ljudi u ekipama kupili šljive, pa se pekmez kuvao u kazanima i rakija pekla do duboko u noć. Ovaj recept, ipak, ne zahtjeva kazan, ali donosi nove ukuse, koji će očarati vaše ukućane. Uz to, priprema se u rerni, a neke domaćice vjeruju da je ovo mnogo bolji metod od kuvanja na šporetu.

Sibella sa bloga Bakingwithsibella nas je podsjetila na to kako se to pekmez pravi u rerni. A zanimljivo je da je Sibella iz BiH, ali živi u Indijani.

Ona je na kraju dodala rum, što nam se učinilo fenomenalnim, ali razgovarali smo i sa domaćicama koje obavezno ubacuju cimet ili, čak, čokoladu za kuvanje. Druge su nas oduševile idejom o dodavanju lavande, majčine dušice, vanile, a jedna Njemica nam je otkrila da dodaje sasvim malo bibera i čili papričica da bi dobila neobičan slatkasto-ljutkast ukus. Otkačeno, zar ne?

Loading...

Uglavnom, i vi možete eksperimentisati. Dodajte nešto od navedenih sastojaka, samo ne pretjerujte sa količinom. Nama se, lično, najviše sviđa kombinacija ruma, vanile i cimeta. A vama?

Pekmez od šljiva pripremljen u rerni – sastojci:

– 3 kg šljiva (stenlejka ili savka)
– 1 kg šećera
– 1.5 dl ruma
– Vanilin šećer i cimet (po želji)

Šljive dobro operite, stavite na kuhinjsku krpu i posušite (možete ih i ostaviti da se same osuše). Izvadite koštice iz šljiva i preplovite ih. Kada budete pripremali voćke, odbacite sve one koje su oštećene ili crvljive. Ipak, najbolje bi bilo da su šljive što mekanije.

pekmez-sljive1

Loading...

Rernu zagrijte na 200C. Šljive pomješajte sa šećerom (i vanilinim šećerom, ako koristite), pa stavite u duboku tepsiju sa poklopcem (što dublju imate). Ipak, pazite da tepsija ne bude pretrpana, jer će pekmez krčkati i mogao bi vam isprskati rernu.

Poklopite tepsiju i stavite je na sredinu rerne. Držite poklopljeno prvih 30 minuta pečenja, pa promješajte šljive. Ostavite da se krčka u rerni još 2 do 2,5 sata, bez poklopca, mješajući povremeno.

pekmez-sljive3

Kada primjetite da se pekmez zgusnuo dodajte rum (i cimet), pa pecite još 10 minuta. Izvadite iz rerne, pa pekmez sipajte u sterilizovane tople tegle i konzervirajte kao i inače.

Izvor: lifepressmagazin.com