podravske-kockeIz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na njezinoj stranici ljiljananieder.com i na Facebooku.

Sastojci:

Tijesto:
5 jaja
150 g šećera
85 ml ulja
100 g brašna
150 g škrobnog brašna (Gustina)
1 vrećica praška za pecivo
2 žlice kakao praha

Preljev:
1 ½ žlica šećera
sok od 1 limuna
200 ml vode

Krema I:
4 žumanjka
150 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 žlice brašna
200 ml mlijeka
250 g maslaca (sobne temperature)

Krema II:
4 bjelanjka
na vrh noža soli
200 g šećera
100 ml vode

Loading...

Glazura:
3 žlice vode
2 žlice šećera
1 žlica kakao praha
80 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Za tijesto: Pećnicu zagrijati na 175 °C. Brašno, Gustin, prašak za pecivo i kakao dobro izmiješati i prosijati. Jaja zajedno sa šećerom mikserom kremasto miješati oko 5 minuta. Lagano lijevati ulje, neprestano miješajući. Mješavinu brašna postepeno dodavati masi od jaja te lagano metlicom za snijeg umiješati (NE mikserom). Dno dubokog lima za pečenje veličine 35 x 22 cm prekriti papirom za pečenje. Tijesto izliti u lim, fino izravnati i staviti peći oko 30 minuta. Pečeni biskvit ostaviti da se potpuno ohladi, zatim jednom vodoravno prerezati i papir odvojiti od biskvita.

Za preljev: U manji lonac staviti šećer, limunov sok i vodu da kuha na srednje jakoj temperaturi oko 10 minuta. Sirup ostaviti da se ohladi.

Za kremu I: Žumanjke, šećer i vanilin šećer mikserom dobro izmiješati. Dodati brašno, dobro izmiješati i na kraju umiješati mlijeko. Staviti na paru da kuha (neprestano miješajući) dok se krema ne zgusne (oko 5 minuta). Lonac s kremom ne smije dodirivati vodu! Kremu skloniti s pare i ostaviti da se potpuno ohladi. Maslac sobne temperature kremasto mikserom izraditi. Žlicu po žlicu hladne kreme dodavati maslacu, neprestano miješajući.

Jedan biskvit staviti na odgovarajuću podlogu, preliti polovinom hladnog sirupa i premazati kremom od žumanjaka (krema I). 2 – 3 žlice kreme ostaviti sa strane za premazivanje ruba kolača. Na kremu položiti drugi biskvit i preliti ga preostalim sirupom. Zatim preostalom kremom (2 – 3 žlice) premazati rubove kolača.

Loading...

Za kremu II: Bjelanjke s malo soli čvrsto izraditi. Šećer i vodu staviti u manji lonac da zakuha. Kad zakuha, nastaviti kuhati sve dok se ne dobije gusti sirup, gustoće kao tekući med (oko 6 minuta). Sirup u tankom mlazu lijevati u snijeg od bjelanjaka i pri tom neprestano mikserom miješati. Zatim posudu staviti u hladnu vodu i nastaviti miješati 4 – 5 minuta, dok se snijeg od bjelanjaka (šaum) malo ne ohladi. Kremom II (šaumom) premazati biskvit i fino izravnati.

Za glazuru: U mali lonac staviti vodu, šećer, kakao, čokoladu i maslac i na laganoj vatri, miješajući otopiti. Skloniti sa štednjaka, pustiti da se malo ohladi i glazurom kolač premazati. Kolač ostaviti u hladnjaku preko noći.

Savjet: Prije posluživanja kolač je potrebno izvaditi iz hladnjaka i ostaviti najmanje ½ sata na sobnoj temperaturi, da krema malo omekša. Kolač narežite kad omekša jer se tada fino i lagano reže, bez lijepljenja glazure i šauma za nož.

Izvor: Magazin.ba