Peku se samo 10 minuta a potrebno je za spremanje samo 3 sastojka!

domace-lepine-vijest

SASTOJCI KOJI SU VAM POTREBNI

  • 600 GRAMA BIJELOG BRAŠNA
  • OKO 450 ML VODE
  • SO PO ŽELJI I POTREBNI
  • JEDNA VELIKA KAŠIKA SUHOG KVASCA, PUNA KAŠIKA, RAVNO NAPUNJENA

Priprema brza i jednostavna

Od svih ovih sastojaka napravite mekano tjesto te ovo ostavite da se odmara oko 30 minuta. Kada tijesto se odmori, to jeste odstoji, promijesite ga sa maolo brašna i trebate da isječete na jednake komade od kojih se mogu formirati kugle. Nakon toga sa oklagijom razvijte kugle u malene krugove kao kada pitu pravite. Treba da vodite računa o tome da krugovi ne smiju i ne trebaju da budu pretanki to jeste ako hoćete da vam lepine budu punije, razvijete na debljinu oko 1 cm.

Nakon što razvijete ostavite da ovo stoji oko 30 minuta i nakon ravne letvice i stranom od noša koja nije preoštra pravite linijice i šare na lepini to jeste mrežice. Mrežice se prave odmah pred pečenje.

coolinarika-lepine

Razmutite jedno bjelance i sa njim premažite lepine prije samog pečenje ko ne voli bjelance može i mlijeko da posluži za premazivanje lepina. Pećnicu ugrijete na najjače sa plehom i stavite lepine. Kada su lepine već na pečenju prvo stavim zrak koji ih lijepo napuše i morate da vodite računa o tome da ne pregore. Pleh je grijan, ne koristite papir a ni ulje jer se neće zalijepiti.

Nakon toga zamotajte u krpu.

Izvor: coolinarika