Želite brzu, jednostavnu i odličnu poslasticu? Sljedećih pet recepata za kolače bez brašna pomoći će vam da uradite baš to – da napravite poslasticu u kojoj ćete baš uživati. Prijatno!

Torta Karamelna fantazija bez brašna

Torta bez brašna, mekana i sočna. Predobra!

Karamelna

Sastojci:

Korice:

180 gr cokolada
180 gr maslaca
180 gr przeni mljeveni ljesnjaka ( oraha )
120 gr secera
3 zlice ruma plus 2 zlice mljevenog keksa
9 jaja
1 vanil secer

Krem:

300 gr bijele cokolade
350 ml slatko vrhnje ( za slag )
400 ml slatko vrhnje ( cvrsto izmiksati )
300 gr secera ( otopiti za karamel )
30 gr putera

Ganache:

200 gr kvalitetne cokolade ( sa sto vise kakaa % )
150 ml slatko vrhnje
1 zlica agavinog sirupa

Dekoracija:

bijela i crna cokolade ( otopiti )

Sirup:

mjesavina mlijeka i malo ruma/cokoladni liker

Priprema:

Ja prvo pripremim 2 kalupa precnika ( 24 cm ), oblozim dno masnim papirom i ostavim sa strane.

Loading...

Drugi korak pripremim sve potrebne sastojke za korice i za kremu ( izvagati, samljeti przene ljesnjake, keks, cokoladu za korice staviti da se otopi na pari ), te sve ostaviti sa strane.

Kremu pripremati dok se korice hlade.

Pecnicu ukopcati na 170 stupnjeva da se ugreje.

Poceti sa pripremom korica tako sto cemo mljevene kekse potopiti sa 3 zlice ruma i neka stoji 10-tak minuta.

Drugi korak odvojiti bjeljanke od zumanjaka u posebne posude ( u jednu bjeljanke a u jednju zutnjake ), ostaviti sa strane.

Napravite cvrst snijeg od bjeljanaka sa elektricnim mikserom, ostavite sa strane.

Pjenasto izmiksati maslac ( sobne temperature ) sa secerom, vanil secerom, pa dodati otopljenu cokoladu sa pare ( ne treba je prohladiti ), miksati cijelo vrijeme, jedan po jedan zutnjak, a sad dodati mljevene ljesnjake i namoceni mljeveni keks i na kraju, lagano umjesati kuhacom cvrst snijeg od bjeljanaka.

Dobivenu smjesu za korice rasporedite u 2 kalupa. Pecite istovremeno ako mogu obadva kalupa u vasu pecnicu ako nemoze, pecite posebno. Peci 25 – 30 minuta u prethodnoj zagrejanoj pecnici.

Pecene kore ohladite i vodoravno presjecite po sredini. Od jedne kore dobicete 2. ( sve skupa 4 korice ). Ostaviti sa strane

Za karamelnu kremu izmiksati elektricnim mikserom 400 ml slatkog vrhnja i ostaviti u frizider dok pripremamo karamel.

Karamel cemo pripremiti tako sto cemo 300 gr secera staviti u jednu posudu, i staviti na vatru uz neprestalno mjesanje da se secer otopi u blago karamelnu boju ( paziti da ne potamni ), pa nalijevati polako, 350 ml slatko vrhnje ( za slag ), i neka se lagano kuva dok se karamel ne otopi, promjesat. Kada se karamel otopio dodati, puter ( 30 gr ) i izlomljenu/isjeckanu bijelu cokoladu, sve dobro promjesati da se i cokolada otopi. Odma ukloniti sa vatre.

Dobivenu smjesu od karamela odma ohladiti. Ohladicemo tako sto cemo posudu sa karamelom zaroniti u jednu drugu vecu posudu sa vodom, pa karamel miksati dok se ne prohladi. Dobiveni karamel bice dosta gust. A sad u karamel umjesati cvrst slag od slatkoga vrhnja, sjediniti.

Karamelnu kremu podjeliti na 3 jednaka dijela ( 3 posudice iste dimenzije ).

Kalup u kome se pekla kora ( 24 cm ), skinuti prsten kalupa, pa staviti jednu koru ( vratiti prsten ), poprskati je sa malo mlijeka u kome smo dodali malo ruma ili cokoladnog likera, sacekati malo da kora upije tecnost, nanijeti jedan dio karamelne kreme, druga kora, i nju poprskati, malo sacekati, drugi dio kreme, 3 kora, poprskati, ostatak kreme, prekriti sa cetvrtom korom. Krema ce prezlaziti stranice kore ( jer ce kore kada se ispeku biti, nesto malo manje, tako treba da bude), ta krema sto malo prelazi stranice ( filuje stranice torte, nemorate nadoknadno ). Ostaviti tortu sa strane i krenuti u pripremu ganache

U manju serpicu usuti 150 ml slatko vrhnje, te staviti na ringlu da se zagrije. U zagrijano umjesati isjeckanu cokoladu, i nju otopiti. Ukloniti sa vatre i dodati agavin sirup, sjediniti, prohladiti na isti nacin kao sto smo prohladili karamel kremu, a ne previse. Nanijeti na posljednju koru u slojevima ( prvo jedan sloj a kada se malo stisne drugi..)

Torta je najbolja kada prenoci u frizideru.

Sutra dan ostranite prsten kalupa, tortu smjestite na tacnu ili neka bude na tanjuru od kalupa. Zagladite stranice, ukrasite, dekorisite po zelji.

Loading...

Čoko kolač bez brašna

Za ovu odličnu poslasticu potrebno vam je samo pola sata!

coko-kolac

Sastojci:

3 jaja
2 dcl mlijeka
15 dkg šećera
20 dkg mljevenih petit beurre
10 dkg mljevenih oraha
20 dkg čokolade za kuhanje
1 prašak za pecivo
3/4 margarina
malo ulja

Priprema:

Odvojite bjelanjke i žutanjke. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg.

U mali lončić odvojite 8 žlica mlijeka i 5 dkg šećera pa zagrijte na vatri.Kada se šećer otopi stavite čokoladu, a kada se čokolada otopi stavite 2/4 navedene mase margarina.

Zatim u posebnu posudu stavite žutanjke i šećer pa miksajte dok ne postane pjenasto. Dodajte pola napravljene čokolade, petit beurre, orahe, prašak za pecivo, malo ulja i mlijeka. Miksajte 2-3 minute zatim lagano umiješajte bjelanjke.

Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 190 stupnjeva 25-30 min.

Kada je kolač gotov polijte ga sa ostatkom čokolade koju ste još malo ugrijali i dodali preostalu četvrtinu margarina.

Režite dok je vruće

Posluživanje:

Kolač možete posipati sa kokosom, mljevenim orasima, bademom u listićima…

Krempite bez brašna

Ovo je lagana verzija krempita i uvjereni smo da ćete ih obožavati.

Krempite-bez-brasna

Loading...

Sastojci:

1 lisnato tijesto

krema:

10 žumanjaka
2 vanilin šećera ili burbon vanilija
200 g šećera( ja sam smanjila na 140g)
1 l mlijeka(megle 3,8%)
20 g želatine u listićima dr.Oetker
500 ml biljnog šlaga dolcela 5+
500 ml slatkog vrhnja
sok pola limuna+ korica( ja sam dodala vi ne morate)

Priprema:

Izmješajte pola šećera sa žumanjcima. Ne morate dugo miksati čisto dok se žumanjci ne povežu i stvori lagana pjenica oko 2 -3 min. Preostali šećer + vanilin šećer stavite u mlijeko i na laganu vatru,da malo prokuha.

Kad se šećer lagano otopi dodajte žumanjke uz stalno miješanje. Pazite da ne pojačavate vatru nek uvijek bude na lagano da vam se žumanjci ne zgrudaju. Miješajte na laganoj vatri dok ne prokuha smjesa. Negdje oko 15 min. Maknite sa vatre.
Dok se krema hladi razvaljajte i ispecite dvije kore lisnatog tijesta.

U hladnoj vodi stavite želatinu u listićima. Neka bubri 5 min. Iscijedite ju rukama i dodajte u vruću kremu. Miješajte dok se želatina ne rastopi u potpunosti. Ostavite kremu da se hladi na sobnoj temperaturi.

Krema je tekuća i neka vas to ne zabrinjava. Ja sam je kratko prebacila u hladnjak uz stalno provjeravanje da ostane tekuća. Kad se krema ohladi u nju dodajte lagano miksajući na brzini 1 tučeni biljni šlag.

Kad ste umiješali šlag stavite u hladnjak,uz stalno provjeravanje da li se krema zgušnjava. Kad se malo počne zgušnjavati prebacite je na ispečenu koru lisnatog tijesta i vratite u hladnjak. Kad primjetite da se gornji sloj kreme stisnuo stavite i drugu koru tijesta.

Ostavite hladiti neko vrijeme. Odrežite kocke po gornjoj kori po kojima ćete rezati krempite. Pospite šećerom u prahu.
Ja sam koristila pola lisnatog tijesta,jer sam radila u kalupu 35x20cm i količina kreme je do vrha kalupa.7 cm je visina krempita.

Krempite su lagane,lelujave. Ja sam u recept dodala burbon vaniliju umjesto običnog vanilin šećera,ekstrat vanilije,sok limuna i koricu. Smanjila sam količinu šećera. Smanjila sam količinu jaja.

Ja sam koristila 8 jaja l veličine. Koristite samo žumanjke,a bjelanjke iskoristite za puslice,macarons ili neke druge slastice. I dosta su vam 20 g želatine na 1 l mlijka. Po originalu ide još odozgo 500 ml slatkog tučenog vrhnja,ja ga nisam stavila.

Posluživanje:

Poslužite rashlađeno.

Kolač od naranče bez brašna

Sočan, ukusan, pun arome naranče.

Loading...

kolac-od-narance-bez-brasna

Sastojci:

7 žumanjaka
200 g šećera
150 g maslaca
250 g oraha ili maka
naribana korica dvije naranče
sok od jedne naranče
150 g grožđica
1/2 praška za pecivo
2 žlice krušnih mrvica
snijeg od 7 bjelanjaka
2-3 žlice marmelade od marelica

Glazura:

70 g čokolade za kuhanje
70 g maslaca
70 g šećera
1 jaje

Priprema:

Umutite žutanjke sa šećerom da dobijete svijetlu i gustu smjesu. Dodajte tome mekani maslac i sve miksajte mikserom dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Dodajte sok i naribane korice naranči. Sve dobro sjedinite. Smjesi dodajte mljevene orahe ili mak. Ja radim s orasima, ali ako više volite mak pripremite kolač s njim. Ubacite grožđice, prašak za pecivo i krušne mrvice. Dobro izmiješajte lopaticom.

Istucite bjelanjke pa kad su gotovi polako umješavajte trećinu po trećinu bjelanjaka u smjesu od oraha sve dok smjesa ne postane kompaktna.

Pecite na 180 stupnjeva dok vam kolač nije ispečen. Probajte čačkalicom da li je gotov. Znat ćete da je pečenje završeno kada čačkalica ostane čista nakon što ste ju zaboli u kolač. Pustite da se kolač ohladi.

Kad se ohladio spreman je za glazuru. Prvo u lončiću otopite barem dvije velike žlice marmelade od marelica i time premažite kolač.

Pripremite glazuru od čokolade tako da zajedno otopite maslac i čokoladu (te šećer ako ga želite staviti u glazuru). Kada se smjesa otopila i postala kompaktna, maknite ju s vatre te dodajte jaje koje ćete odmah i brzo umiješati kako se ne bi zgrušalo. Premažite glazurom. Za izradu glazure možete i ne morate koristiti šećer i jaje. Nek to bude vaš izbor. Ostavite kolač na miru sve dok se glazura ne stisne, a onda možete navaliti.

Posluživanje:

Smatram važnim naglasiti da glazuru možete napraviti samo od čokolade i maslaca bez dodatnog šećera. Ja obično tako i pripremam glazuru.

Čokoladna krem-torta (bez brašna)

Ima li išta bolje od čokoladne torte?

cokoladna-krem-torta-bez-brasna

Sastojci:

Loading...

Kore za tortu
8 jaja
150gr šećera
3 štangle fine crne čokolade
100gr mljevenih oraha

I fil:

4 jajeta
150gr šećera
100gr crne čokolade od 70%kakaa
50gr fine mliječne čokolade
250gr butera
malo džema od kajsija

II fil:

4 jajeta
100gr pečenih mljev. oraha
1.kašika jestivog skroba (gustina)
150 gr šećera
3dl mlijeka

Glazura:

100gr gorke čokolada od 70% kakaa
3 kašike ulja

Priprema:

Kore:

Pjenasto umutite žumanca sa šećerom, dodajte mljevene orahe i struganu čokoladu, pa pažljivo umješajte čvrst snijeg od bjelanaca.

Veliki pleh obložite peki-papirom i pažljivo rasporedite masu, te stavite u već zagrijanu rernu (200C) i ispecite. Kad se prohladi, skinite peki papir i isecite uzduž na tri dijela.

I Fil*

Mikserom pjenasto umutite cijela jaja sa šećerom. Dodajte sitno izlomljenu čokoladu i kuvajte na pari da se fino zgusne. U ohladjen krem umutite omekšali i predhodno umućen buter, pa stavite u frižider da se ohladi i malo stegne.

II Fil*

Na isti način umutite jaja i šećer, pa umiksirajte i skrob. U zavrelo mlijeko zamutite krem, kratko prokuvajte (brzo se zgusne) neprekidno mješajući. Sklonite sa šporeta i umješajte prepečene mljevene orahe. Prohladjeno stavite u frižider da se stegne.

Prvu koru premažite tankim slijem džema, potom nanesite polovinu prvog fila. Drugu takodje premažite džemom i nanesite cijeli drugi fil. Posljednju koru opet namažite džemom, preostalim čokoladnim filom koji rasporedite i sa strane i na kraju prelijte čokoladnom glazurom.

Posluživanje:

Torta je savršeno kremasta,a kore bez brašna,vazdušaste i sočne.

Izvor: minimagazin.info/coolinarika.com