Obično ćete čuti da je za dobru čorbu potrebno provesti ‘sate i sate’ u kuhinji. Međutim, moramo priznati da to baš i nije tako. Fantastičnu čorbu možete napraviti relativno brzo – bitno je da imate prave sastojke i da ste tek malo spretni u kuhinji. Donosimo pet najbržih.

Gusta čorba sa krompirom i piletinom

Krompir + piletina = odlična čorba!

gusta-corba-sa-krompirom-i-piletinom

Sastojci:

1kg krompira
500g piletine (bataci ili prsa)
200g mrkve celera po želji
1 glavica crvenog luka
1 kašika maslaca
1 čajna kašikica brašna
jedno žumance
2 kašike vrhnja bilo domaćeg ,bilo za kuhanje
ulje, biber so i kašika vegete

Priprema:

Piletinu skuhati uz dodatak soli ,bibera i vegete. Kada je temeljac skuhan izvaditi meso da se malo ohladi da bi ga mogli istrgat na komadiće.

U međuvremenu u drugom loncu dinstati isjeckani crveni luk ,mrkvu i po želji celer. Posoliti i pustiti da povrće omekša.

Krompir oguliti i izrezati na tanke ploške. Ubaciti u lonac i zaliti pripremljenim pilećim temeljcom. Ako nije dovoljno dodati još vruće vode.Pustiti da se čorba skuha.

Loading...

Začinima dotjerati ukus ,još dodati i meso iz temeljca.

U tavici istopiti kašiku maslaca i na tome popržiti brašno.Gotovu zapršku istresti u čorbu. Neka kuha još desetak minuta i čorbu skidamo sa ringle.

Žumance umutimo sa vrhnjem i lagano sipamo u lonac sa čorbom i time je čorba gotova.

Posluživanje:

Poslužiti sa kašikom milerama!

Mamina paradajz čorba

Ne znamo da li je i vaša mama pravila paradajz čorbu na ovaj način, ali moramo priznati da je ova baš dobra.

mamina-paradajz-corba

Sastojci:

1 šargarepa
1-2 peršuna-korijen
veza celerovog lista
1/2 celera – korijena
1 srednji luk
750ml soka od paradajza
voda so i biber

Loading...

Priprema:

Priprema ove čorbe je zaista jednostavna. Svo korijenje se opere, očisti, eventualno prepolovi. Luk očistiti tako da na vrhu ostane malo ljuske. Može se i zapeći na plotni šporeta, to daje posebnu aromu.

Sve se stavi u dublju šerpu (lonac) i zalije vodom, da ogrezne (tako bi mama rekla). Stavi se da se kuva kao supa, lagano da krčka dok povrće malo ne omekša, a tečnost djelimično ispari.

Zatim naliti paradajz sok i krčkati dok se čorba ne zgusne do željene gustine. Posoliti i pobiberiti po ukusu i to je to.

Posluživanje:

*Posužiti čorbu sa šargarepom, ili sa kašikom-dvije tečne pavlake po želji.

**Može se zakuvati i tjestenina. To dodatno može zgusnuti čorbu i treba to imati na umu. Moja mama je nekada davno za mene od tijesta za supu pravila male perece i ukuvavala ih u ovu čorbu da bih je ja jela. Bio je pun tanjir pereca sa malo crvene čorbe. I danas obožavam tjesteninu, ali s obzirom da mi se perece i mašnice lako lijepe za tijelo, često pravim čorbe “klot” (prazna), pa je i ova takva..

***mislim da je od presudnog značaja za ukus ove čorbe upravo veza celerovog lista. Iz tog razloga, komplet vezice, operem i osušim i u kesicama stavim u zamrzivač da mi se nađe…

Krem čorba od blitve

Za nju vam je potrebno svega dvadeset minuta!

Loading...

corba-blitva

Sastojci:

veća veza blitve
ghi ili puter veličine oraha
začini (bijeli luk, majoran, bosiljak, biber, so)
1dcl jogurta, pavlake ili kiselog mlijeka

Priprema:

Blitvu isječemo na krupne komade i poprzimo je na ghiu, na kraju dodamo začine i jos malo popržimo. Ulijemo 2 dcl vode i kuvamo dok blitva ne omekša. Sve dobro izmiksamo i dodamo jos 6 do 8 dcl vode.

Posluživanje:

Prije posluživanja dodamo u tanjir malo jogurta, pavlake ili kiselo mlijeko, nalijemo čorbu i poslužimo.

Brza čorba sa knedlama od krompira

Za ovu čorbu je potrebno izdvojiti pola sata, a ona će zadovoljiti i najizbirljivije.

brza-corba-sa-knedlama-od-krompira

Loading...

Sastojci:

350 g skuvanog krompira
2jaja
3 vršne kašike kukuruznog griza (palenta)
malo soli
sitno isjeckan peršun
2 veće šargarepe
2 veće glavice crnog luka ( kod mene jedna glavica crnog luka i jedan struk praziluk )
2 pune kašike pirinča
1/4 muškatne tikve ( ne mora )
1 puna kašika kisele pavlake
po ukusu začini; vegeta, biber, so

Priprema:

Krompir oljuštiti, isjeći na kockice i skuvati u posoljenoj vodi. Ocjediti od vode i ispasirati kao za pire, da nema grudvica. Dodati 1 jaje, kukuruzni griz, sitno isjeckan peršun i malo soli i sve sjediniti u glatku smjesu, pogodnu za pravljenje knedli. Ostaviti sa strane.

U šerpu, u kojoj ćete kuvati čorbicu, sipati malo maslinovog ulja, dodati sitno isjeckan crni luk, muškatnu tikvu isječenu na kockice i šargarepu isječene na kolutove/kockice i propržiti dok luk malo porumeni. (ja sam dodala i nekoliko cvjetova karfiola, koju su mi bili u frižideru)

Naliti sa litar do litar i po vode (u zavisnosti koliko hoćete da vam je čorba gusta) ili ako imate povrtni temeljac, dodati pirinač i povremeno promješati dok ne provri, da se pirinač ne zalijepi za dno šerpe. Napraviti knedlice.

Kada je pirinač na pola kuvan, početi sa dodavanjem knedlica i kuvati dok ne isplivaju (ili napraviti samo jednu, pa probati da li se neće raspasti, ako se raspadne, dodajte još kukuruznog griza)

Skuvanu čorbu, povegetiti, pobiberiti i dodati kašičicu šećera (doprinijeće boljem ukusu čorbe , a i ne morate ) Začiniti čorbu sa umućnom kiselom pavlakom i jajetom i ostaviti još nekoliko minuta da se kuva. Posuti sjeckanim peršunom i poslužiti toplu.

Pileća krem čorba

Brza, lagana i ukusna.

Loading...

pileca-krem-corba

Sastojci:

1 veći krompir
1 veća glavica crnog luka
1 veća sargarepa
1 veći paskanat
1 pileća kocka za supu
300gr. filea bijelog mesa
2dcl. jogurta
3 kašike pirinča
1,7l. vode
so, biber, začin, lolber, ulje
1 kašika sirćeta

Priprema:

Povrće očistiti, oprati, isjeckati na kocke i staviti da se bari sa 2 dcl.vode. Za to vrijeme na malo ulja staviti da se proprži bijelo meso isjeckano na male kockice. Začiniti ga po ukusu.

Skuvano povrće izmiksirati stapnim mikserom, pa dodati kocku, lolber, jogurt, pirinač i proprženo meso. Naliti sa vodom, začiniti po ukusu, pa kuvati jos 20min. Kad je čorba gotova zakiseliti je.

Izvor: minimagazin.info/coolinarika.com