Potpuniji naziv bi bio domaća granola ili nešto poput muslija sa heljdom, suvim brusnicama, sosom od jabuka koji izigrava zaslađivač, koricom i sokom narandže i zanimljivim dodacima u vidu đumbira i cimeta. Nije to sve, ali priznajte da zvuči privlačno! ;)

U postu sa receptom za prvu i u našoj kuću osnovnu granolu, ukratko sam opisala razliku između granole i muslija, malo vas gnjavila pričom (istinom!) o tome koliko su kupovne žitarice nezdrave i pune kojekakvih gluposti, a uz sve to vas i zamolila da makar jednom sami napravite zdravu zamjenu za tako nezdrav doručak. Eto, sad neću ponavljati ništa od toga, ali da znate da te molbe i dalje stoje! :)

Granola sa jabukama, brusnicama i začinima

Ovaj tip doručka je jedan od najbržih i samim tim za mene najčešćih. Logično vam je onda da nikad ne ostavljam teglu praznu i da se trudim da često mijenjam i kombinujem namirnice. Recimo, nekad sam raspoložena za lješnike, nekad pak za bademe; nekad želim brusnice, a nekad isključivo kajsije i tako u nedogled. Odnos sastojaka je prilično važan, a ako se njega pridržavate, teško možete nešto da promašite, pa i vi pustite mašti na volju.

Domaća granola sa jabukama, brusnicama, narandžom i đumbirom

Loading...

Vjerovatno već mnogi od vas znaju da poslednjih mjeseci šećer konzumiram u malim količinama i rijetko, a to se odnosi na rafinisan šećer, med, javorov ili agavin sirup. Zbog toga sam željala da ga izbjegnem i u svakodnevnim jelima, u kojima mi njegovo prisustvo čak ni ne predstavlja užitak.

Hoću da kažem da ako želim da pojedem cimet rolnicu, sasvim je u redu i sasvim jasno da ću jesti i šećer. No, ako granolu jedem svakog jutra, pa čak i ako ona sadrži malu količinu meda, možda ga ipak mogu izbaciti. Tako je krenulo eksperimentisanje. Osim ove koja nam se jako dopada, imam u planu još jednu jako jako zanimljivu da podijelim sa vama u narednim mjesecima. No, kao što vidite, nisam baš mnogo brza u poslednje vrijeme, pa ne smijem ništa da obećavam. :)

Domaća granola bez šećera sa heljdom

Postoji mnogo načina da veoma uspješno zamijenimo šećer, a najčešće se zasnivaju na sušenom i slatkom svježem voću, u kuvanom ili sirovom stanju. Recimo banane su savršeno vezivo i zaslađivač za razne tipove peciva i poslastica, a i jabuke često mogu veoma dobro poslužiti. No, ipak moram reći da je mnogo korisnija i često pogodnija varijanta, da ih skuvate i koristite kao ono što zovemo “sos od jabuka” (apple sauce).

Upravo njega sam koristila za zaslađivanje granole, a ujedno predstavlja i glavni vlažni sastojak kojim se oblažu pahuljice i orašasti plodovi prije pečenja. Radi se samo o jabukama koje je potrebno nasjeckati, a zatim kuvati sa začinima dok se sasvim ne raspadnu i ukuvaju. Za detalje pogledajte moj ranije objavljen recept za domaći sos od jabuka, a preporučujem da napravite malo veću količinu, čuvate u tegli u frižideru i koristite za raznorazne namjene (proćitaćete već u pomenutom postu). Osim toga, možete ga podijeliti u činijice i staviti u zamrzivač, pa tako kad god krenete da pravite granolu, samo izvučete malo ranije da se otopi i sve je spremno. :)

Loading...

Domaći musli sa heljdom i jabukama, bez šećera

Ako se neko bude pitao, u ovom receptu ne bih sos od jabuke zamijenila svježom narendanom jabukom. U nekim slučajevima to odlično funkcioniše, ali prilikom ukuvavanja, voda iz jabuka ispari i sos postane dobro vezivo za granolu, ali ne previše vlažno. Ljubitelji bundeve mogu koristiti i pire od kuvane ili još bolje pečene bundeve, uz to malo izmijeniti začine i dodati komadiće gorke čokolade i mmmm… Savršena nova i ukusna jesenja granola!

Granola sa sosom od jabuka, brusnicama i đumbirom

Ono što je takođe neobično u ovoj granoli je heljda. Odnosi se na na čitava zrnca koja postaju divno hrskava u pećnici i zadržavaju svoj veoma prijatan, pomalo orašast ukus. Ukoliko je ne možete pronaći u radnjama ili želite da je izbjegnete, samo malo povećajte količinu ostalih pahuljica.

Narandža uz dodatak đumbira daje granoli veoma zanimljiv, osvježavajući i pomalo egzotičan ukus, naročito ako koristite svjež đumbir. Zaista je veoma punog ukusa i ukoliko je poslužite uz neko voće, dobićete savršen doručak…

Izvor: natanjiru.com