Mmmm, ko voli kombinaciju čokolade, karamele i kikirikija ? Sigurni smo dosta vas ! Zato pogledajte recept koji će vam pokazati kako da napravite svjetski poznate, ali ovaj put domaće Snickers štanglice! 

domaci-snickers (3)

Potrebni sastojci:

10 bjelanaca,
250g šećera,
100g mljevenog kikirikija (u ljusci),
100g mljevenih-prženih lješnika,
1 kašika ulja,
3 kašike brašna,
2 kašike kakaa i 1 prašak za pecivo

Za krem:

Loading...

10 žumanaca,
100g čokolade,
200g šećera,
200g margarina,
200g sjeckanog kikirikija,
100g karamela.
Za čokoladni preliv (ganaš):
500 ml slatke pavlake,
300g čokolade,

domaci-snickers (1)

Priprema:

Korak 1: ,Bjelanca odvojimo od žumanaca i izmiksamo ih u čvrstu pjenu, pa tek tada dodamo šećer i ulje. U jednoj posudi pomješamo lješnike, oljušteni samljeveni kikiriki, brašno, prašak za pecivo i kakao i onda to sve lagano i oprezno mješamo dok ne postane poput čvrste pjene.

Korak 2: To sve stavite u pleh koji ste predhodno namazali maslacem ili stavili pek papir i pecite biskvit 25 min na 180*C , ali provjeravajte jer vrijeme pečenja zavisi kakvu rernu imate. Treba da postane zlatno žute boje.

Loading...

Korak 3: Izmiksana žumanca kuvajte na pari sa šećerom, a kada je gotovo dodajte čokoladu i lagano mješajte dok se čokolada ne istopi. Stavite smjesu da se ohladi, pa tek onda dodajte margarin i izmiksajte. Dodajte i isjeckani kikiriki. Kremom premažite biskvit.

Korak 4: Karamele istopite na pari, pa i njih premažite preko kreme. Zakuvajte slatku pavlaku, pa kada skoro provri, sklonite sa vatre i dodajte izlomljenu čokoladu. Lagano mješajte dok se sva čokolada ne istopi i prelijete preko kolača. Stavite u frižifer da se dobro ohladi.

domaci-snickers (2)

Nakon toga možete isjeći kolač na štanglice i poslužiti ! Prijatno !

Izvor: mogujatosama.rs