Pretjerana briga ostavlja posljedice na mentalno i na fizičko zdravlje. Može da izazove stres, depresiju, umor i loše zdravstveno stanje.

djevojka-jezeo

Da li ste znali da prjeterana briga može da poveća broj otkucaja srca, oteža disanje i izazove blijedilo lica? Krv se povlači sa površine i odlazi u mišiće, kako bi se pripremilo za novu brigu – tenziju koja može da uzrokuje bolove, glavobolje i slabost u nogama, a javljaju se i dijareja ili zatvor.

Kada briga postane hronična, čovjek postaje podložan infekcijama. Visok nivo anksioznosti i stresa slabi imuni sistem, što vodi do češćih prehlada i drugih ozbiljnih problema.

Ipak, postoje dobre vijesti – mozak bukvalno može da se istrenira da prestane da brine! Radite sljedeće tri stvari i spasićete zdravlje i psihu:

Zapišite svoje brige

Loading...

Najbolji način da dobro preispitate svoje brige jeste da ih zapišete na list papira. To će vam pomoći da sumnje odbacite ili ih shvatite kao konkretan problem, a onda možete i da pronađete rješenje.

Meditirajte

Poznate su sposobnosti meditacije da zaliječi i tijelo i duh. Mnogo studija utvrdilo je da meditacija popravlja mentalnu stabilnost. Kada se osjećate napeto, odvojite nekoliko trenutaka za sebe i meditirajte. Svega dva minuta dovoljno je da očistite misli.

Vježbajte

Još jedan način da natjerate mozak da prestane da brine jeste da stres izbacite putem vježbanja. Može biti teško u početku, ali redovno vježbanje će vam pomoći da povratite kontrolu nad svojim životom. Otarasićete se stresa i ojačati psihičko i fizičko zdravlje.

Izvor: stil.kurir.rs