Svi roditelji su 24 časa na oprezu da njihovi mališani ne progutaju neku štetnu stvar koju su pokupili sa poda, ali mnogi ne pomišljaju da je jedna naročito opasna i da može biti smrtonosna! Roditelji male Frančeske tu lekciju naučili su najgori mogući način.

djevojcica-progutala-1

Jedan užasnuti tata koji ne može da preboli smrt svoje dvogodišnje kćerke Frančeske, a kako kaže – sam je kriv za to, riješio je da ispriča svoje iskustvo kao upozorenje svim roditeljima. Samo jedan trenutak nepažnje, koštao je njegovu kćerkicu života.

Njegova kćerka je progutala malu (dugme) bateriju, ali nije počela da se guši, pa zato tata nije odmah shvatio šta se događa. Dok je on mirno sjedio pored nje, baterija je prvim kontaktom sa slinom počela da korozira i na kraju je djevojčica umrla u mukama nakon što joj je tečnost iz baterije doslovno spalila unutrašnje organe.

Užasno mi je teško da o tome govorim. Ne mogu da vam opišem kolika krivica me izjeda jer sam bio tamo, s njom, a nisam primjetio šta se događa. Zato želim da vas upozorim ne samo da pazite gdje ostavljate predmete u kojima se nalaze te male baterije, već da, ako vam se to ikada i dogodi, znate da prepoznate nuspojave. Ja ih nažalost nisam primjetio na vrijeme, nisam ni znao za njih. Možda … da sam znao. Možda za nas ne bi bilo kasno – ispričao je gušeći se u suzama ožalošćeni otac Džordž Asan koji je ovaj video snimio u suradnji s američkom organizacijom “Child Accident Prevention Trust”. Sada zajedno pokušavaju da podignu svijest o opasnostima koje vrebaju u domovima.

Moja Frančeska je progutala rezervnu bateriju koja se nalazila u originalnom pakovanju naših 3D naočara. A takvih je predmeta u domovima jako puno – nalaze se u ključevima, toplomerima, u muzičkim čestitkama, doslovno vrebaju iz svakog ćoška, pa zato sve njih morate zaista da čuvate daleko od dohvata djece koja su još uvijek toliko mala i nesvjesna opasnosti. Gušenje bi svaki roditelj primjetio na vrijeme i reagovao, a ovako – niste ni svjesni da se pred vašim očima odvija nešto tako strašno što u velikoj mjeri na kraju rezultira smrću – kaže Džordž.

Loading...

Ali ona neće nastupiti odmah – dijete će vam dati znakove, pa treba da znate i da ih prepoznate. Ako dijete teško diše, počne naglo da plače, hvata se za grudi ili stomak, odjednom zvuči promuklo, traži vode ili teško pije vodu i guta. Ili je već baterija učinila štetu pa nastupi proliv, krvava stolica, povraćanje … u tom slučaju nikada ne čekajte ni trenutka. Idite u hitnu, možda vaše dijete nije progutalo ništa, ili ste se samo uplašili, ali u svakom slučaju bolje je brzo reagovati, nego čekati da se situacija smiri. I to zato što u ovakvim slučajevima ne postoji vrijeme koje će “popraviti” stvar, već je može samo pogoršati.

baterija-okrugla

I zato, ako ikada posumnjate na ovako nešto, odmah krenite kod ljekara. Ne čekajte ni trentka, jer možete gorko zažaliti.

Izvor: zena.blic.rs