Ako ni vi ne možete da zamislite da ćete leto provesti sa maskom na licu, evo lepih vesti

maske1-830x0

Alternativna dobro poznatim zaštitnim maskama su definitivno plastični štitnici za lice, poznatiji kao viziri. Naučnici sada kažu da oni mogu zameniti maske za lice kao više nego udobno i efikasno rešenje protiv pandemije korona virusa.

– Štitovi za lice, koji se brzo, lako i ekonomično proizvode trebalo bi da budu uključeni u strategiju za sigurno i značajno smanjenje prenosa virusa u zajednici – rekli su naučnici koje predvodi prof. Eli Perenčević sa Univerziteta u Ajovi, a rezultati istraživanja oblavljeni su u žurnalu American Medical Association.

Oni takođe ističu da je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti još u aprilu objavio da platnene maske samo delimično filtriraju virusne čestice u vazduhu, pa upravo iz tog razloga štitnici za lice mogu biti bolja opcija.

Da bi bio potpuno efikasan u zaustavljanju širenja virusa, vizir bi trebalo da se proteže ispod brade, prekriva uši i ne sme biti otkriven jaz između čela i gornjeg dela štita.

Loading...

Prednosti štitnika za lice nas maskom su, prema mišljenju stručnja, s jedne strane to što se ponovo mogu upotrebljavati nakon što se očiste sapunom i vodom ili dezinfekcionim sredstvom, a druge što predstavljaju udobniju opciju od maske.

viziri

Osim toga, uobičajno je da ljudi tokom govora spuste masku, što nije neophodno kada imamo vizir.

– I upotreba vizira je način da se održava fizička distanca, dok istovremeno omogućava sagovorniku da vidi lice onog kojia ga nosi – ističe profesor Eli Perenčević.

Štaviše, viziri za čak 92 odsto smanjuju direktno izlaganje virusu čak i kada ste na 45cm od osobe koje kašlje.

Sledeći korak naučnika jeste da sprovedu dodatna istraživanja kako bi utvrdili da li štitnici va lice pomažu kada se virus izdiše ili opstaje u aerosolu nakon što su čestice iskašljane u vazduh.

Izvor: Telegraf