Najveći problem je što nedostatak sna aktivira centar za brigu u mozgu, a kad se taj centar “probudi” sve nam je teže da zaspimo.

spavanje

Ako vas muči hiljadu stvari koje vam se motaju po glavi čim legnete da spavate, ako vas more brige i iz noći u noć budni ste do sitnih sati – lako je moguće da patite od stanja koje se zove anksioznost povezana sa spavanjem, koja, nažalost postaje sve gora što manje spavate.

Najveći problem je što nedostatak sna aktivira centar za brigu u mozgu, a kad se taj centar “probudi” sve nam je teže da zaspimo.

Loading...

Ponekad, to može biti toliko ozbiljno da dovodi i do stanja koje je poznato kao psihofiziološka insomnija: zabrinuti ste što se nećete dovoljno odmoriti toliko da zbog te zabrinutosti ne možete da zaspite. Sve u svemu, užas.

Šta možete da uradite?

Opustite mišiće

Sve mora da se uspori, uključujući i puls, koji bi trebalo da se spusti ispod 60 otkucaja u minutu, da biste mogli da utonete u san. To znači da svesno morate da “ugasite” sve te misli koje vam se motaju po glavi.

Pokušajte da se skoncentrišete na opuštanje mišića, počnite od stopala, pa naviše.

Tehnika koja pomaže je svesno zatezanje i opuštanje mišića tokom nekoliko sekundi za svaki deo tela. Kad stignete do glave, trebalo bi da ste već dovoljno opušteni, da poslednja faza “opuštanja” u ovoj “vežbi” pošalje signal telu da je vreme za spavanje.

Loading...

Napravite spisak onoga što morate sutra da obavite

Pre nego što odete u krevet, zapišite šta sve treba sutra da obavite. Na taj način, nećete se prevrtati po krevetu preslišavajući se šta vas sve od obaveza čeka. Vaš mozak će se opustiti i lakše ćete utonuti u san. Ali, taj spisak nemojte praviti u krevetu, već pre nego što legnete. U suprotnom, može biti kontraproduktivno, prenosi “Dejli mejl”.

Vodite ljubav

Ako spavate s nekim koga volite, mazite se pred spavanje ili vodite ljubav. To će podstaći oslobađanje oksitocina, koji će “ugasiti” hormone stresa, pa ćete lakše zaspati.

Koristite teže ćebe

Pritisak koji vam stvara teži prekrivač će biti “okidač”, signal vašem mozgu da počne da luči umirujuće neurotransmitere, proizvodeći osećaj sličan onome kad vas neko grli.

Pustite sebi umirujuću muziku

Odaberite muziku koja vam prija i opušta vas. To mogu biti zvukovi prirode, šum planinske reke ili dobovanje kiše, zvuk talasa… Ili omiljeni komad klasične muzike. I uplovite u san.

Izvor: mondo.rs