Najbolji način da smršate jeste da ubrzate metabolizam. Postoje prirodne namirnice koje ga ubrzavaju, a pri tom se ne morate odricati hrane već samo promeniti začine.

kilogrami-zacin

Gladovanje nikad nije najbolji izbor kad hoćete da smršate. Kilogrami se lako tope kada pravilo kombinujete namirnice i kada koristite sastojke koji prirodno ubrzavaju metabolizam.

Naučnici sa Univerziteta medicinskih nauka u Iranu formirali su dvije grupe, a svaka se sastojala od 44 žene koje imaju problema sa viškom kilograma. U toku 3 mjeseca ove dvije grupe žena savetovane o zdravoj ishrani i napravljen im je meni u kojem su unosile 500 kalorija manje na dan.

Prva grupa ispitanica u to je vrijeme jela je 3 grama kumina u prahu na dan, umješanog u 140 g jogurta. Druga grupa žena konzumirala je istu količinu jogurta bez dodatka ovog začina.

Loading...

Nakon tri mjeseca, članice grupe koje su konzumirale jogurt s dodatkom kumina izgubile su oko 14 kilograma naspram ispitanica koje su pile običan jogurt. Sprovedeno istraživanje je još impresivnije kada se uzme u obzir podatak da su učesnice iz prve grupe izgubile 14,64 procenata više masnoća od onih iz druge grupe koje su izgubile 4,91 procenata masnoće.

Bitan je razlog zbog kojeg su ispitanice gubile na kilaže je taj što ovaj začin sadrži filosterole, biljnu hemikaliju poznatu po sprečavanju zadržavanja holesterola u telu. Naučnici smatraju da je to zbog toga što kumin ubrzava metabolizam.

Ukoliko želite da probate ovaj začin ne morate ga dodavati u jogurt, možete ga dodati u bilo koje jelo. Začini se lako mješaju i poboljšavaju ukus jelima.

Izvor: tportal.hr