Širenje panike u doba korona virusa mnogi danas zloupotrebljavaju i zato budite oprezni s porukama koje dobivate na messenger, WhatsApp, Viber… Uglavnom su sve lažne

neistine-korone

Epidemiju korona virusa zadnjih sedmica u stopu prati i epidemija lažnih vijesti. Kakvu pomutnju neodgovorno širenje neprovjerenih informacija koje dolaze preko chat grupa i sličnih neslužbenih kanala može izazvati, potvrđuje primjer od prošle sedmice kada se preko WhatsAppa proširila informacija o karanteni u Zagrebu. Specifičnost te poruke bila je da informacija dolazi od nekog bliskog vlasti, po čemu su zapravo lažne informacije gotovo uvijek prepoznatljive – dolaze od nekog važnog ili nekog ko zna nekog bitnog, pa to prenosi…

Osim širenja panike, tu su i česte lažne vijesti o stvarima koje liječe i spriječavaju zarazu korona virusom. Po internetu se proširila vijest da vrućina ubija korona virus, pa se svima “preporučuje da borave na suncu i piju vruće napitke”. Poruka je objavljena s potpisom UNICEF-a, koji ju je demantirao. Informacija je bila ‘podebljana’ i tvrdnjom da se izbjegava sladoled i ostala hladna hrana, jer to pomaže u sprječavanju zaraze. UNICEF je i to demantirao.

Loading...

– Boravak na zraku i na suncu se preporučuje, ako nema oko vas ljudi, ali ako boravite na suncu samo da bi izbjegli ulazak virusa u vaše tijelo, ta je metoda totalno neefikasna – objavili su iz UNICEF-a, prenosi TBT.

Tu je i neizbježni češnjak. Svako malo se na Facebooku pojavi informacija da češnjak spriječava zarazu korona virusom, što je čista laž. Češnjak naime ima određena antimikrobna svojstva, ali nema nijednog jedinog dokaza da pomaže za korona virus. Odnosno, nema dokaza za nijednu namirnicu na svijetu da vam može pomoći u borbi protiv korona virusa.

Zadnjih dana se proširila i ova poruka: “Pijte nekoliko gutljaja vode svakih 15 minuta. Zašto? Čak i ako virus uđe u usta, voda ga ulijeva u jednjak i želudac. Jednom kad je tamo, kiselina u vašem želucu će ga ubiti. Ako ne pijete dovoljno vode, virus može probiti kroz vaše dišne putove i ući u pluća”.

Profesorica Trudie Lang sa Sveučilišta u Oxfordu kaže da ne postoji “biološki mehanizam” koji bi podržao ideju da respiratorni virus jednostavno možete oprati u stomaku i ubiti. Infekcija poput korona virusa ulazi u tijelo putem dišnih puteva dok osoba udiše. Virus može ući i na usta, ali čak i neprestana konzumacija vode ne može vas spasiti od zaraze. No, bez obzira na to, pitka voda i zadržavanje hidriranosti uglavnom su dobar medicinski savjet, zaključuje.

Loading...

Tu je još jedan hit među lažnim vijestima, vjerojatno ste ga dobili na Viber, a riječ je o ‘kućnom testu’ u kojem trebate zadržati dah duže od deset sekundi i ako vam to uspije bez kašlja, nelagode, zagušenja i napetosti, znači da u plućima nema cistične fibroze, što u osnovi znači da nema infekcije. Taj test je najobičnija glupost i teška laž, jer nema znanstvenog dokaza za tvrdnju da zadržavanje daha 10 sekundi ukazuje na to da su pluća zdrava. Ne postoji ni potpora za impliciranu tvrdnju da je COVID-19 jedini razlog zbog kojega neko ne može držite dah 10 sekundi, odnosno da je uzrok tome plućna fibroza uzrokovana virusom.

Sve ove iste lažne informacije se šire po cijelom svijetu, nema države u kojoj se sve ove gore navedene stvari nisu proširile društvenim mrežama, tako da će ih vjerovatno biti još.

Lažna vijest koja se trenutno širi u državama u kojima je proglašena karantena, kao što je primjerice Francuska, glasi otprilike ovako: “proglasili su karantenu i nitko ne smije izaći iz kuće jer taje tačne brojke o zaraženima”. Ukoliko ovih dana dobijete takvu poruku, izbrišite je i nemojte je proslijeđivati dalje. Svaka poruka koja počinje sa “rekla mi je dobra prijateljica čija majka radi u KBC-u; ujak od najboljog prijatelja koji je visokopozicioniran u Vladi…” je lažna.

Osim “visokopozicioniranih izvora”, da ponovimo da češnjak, topli napici, voda svakih 15 sekundi, vrućina, sunce i slično ne mogu spriječiti da se zarazite korona virusom. Sve što vam stiže preko messengera, WhatsAppa ili Vibera vrlo vjerojatno je lažna informacija.

Izvor: LijekizPrirode.com