Metereolog Igor Kovačić, koji je jedini predvidio prošlogodišnje katastrofalne poplave, kaže za Telegraf.rs da će predstojeći period u biti veoma promjenjiv, kao i da će tekući mjesec potpuno opravdati nadimak “Baba Marta”.

vremenska-prognoza-igor-kovacic-1

– Za sada podaci ne ukazuju da će doći do obilnih padavina kakve su bile zabilježene prethodne godine. Mart mjesec će biti pun perioda izrazito nestabilnog vremena u kojem će se u intervalu od po nekoliko dana smjenjivati padavine, hladno vrijeme i sunčani periodi. – kaže on.

Prema njegovim riječima, kritični datumi u predstojećem periodu kada je moglo da dođe do obilnih padavina bili su 16. i 17. mart, a nakon toga će doći do postepenog otopljavanja. Ipak, ono neće, prema sadašnjim predviđanjima, donijeti velike probleme stanovništvu.

– Za razliku od prošlogodišnjeg naglog otapanja snijega i poplava koje su uslijedile nakon toga, ove godine će promjenljivi ciklusi spriječiti tu vrstu nepogoda. Zahlađenje će spriječiti naglo otapanje i to će veoma dobro uticati na količinu vode u rijekama, odnosno neće biti značajnijeg povećanja nivoa rijeka na Balkanu.

Loading...

vremenska-prognoza-igor-kovacic-2

Na pitanje da li ćemo uskoro ponovo biti pod vodom, on naglašava da nema mesta panici, jer uprkos konstantnom strahu kod građana, podaci ne pokazuju elementarne nepogode.

– Veliki broj ljudi je pretrpio ogromnu štetu od vode u posljednjih godinu dana, i sa razlogom se plaše sa svakom novom najavom mogućih poplava. Na svu sreću, prognoze ne pokazuju tako nešto u narednom periodu – ističe Kovačić, i dodaje da velikih padavina kao što su bile u prethodnih nekoliko mjeseci, neće biti.

– Nakon polovine marta i prolaska ciklona očekuje nas postepeno otopljavanje i proljećne temperature. Do kraja mjeseca očekuje se promenljivo vrijeme, nekoliko dana padavina, koje će zamijeniti sunčani intervali – navodi on.

Izvor: telegraf.rs