Profesor Isaac Ben-Israel iznio je kontroverzne tvrdnje o Kovidu-19, ali su iste naišle na kritike.

isaac-ben-israel

Šef programa bezbjednosnih studija na Univerzitetu u Tel Avivu istakao je da će svi napori da se zaustavi širenje virusa dovesti do istog rezultata jer je virus “samoograničavajući” i dostiže maksimum nakon 40 dana, poslije čega kreće da naglo opada i nestaje nakon 70 dana, kako piše “Telegraph”.

On tvrdi da dnevni procenat zaraženih na početku iznosi oko 30 procenata, te da opada na 10 procenata poslije šest nedjelja, a da na kraju dostiže nivo manji od pet odsto i to svega nedjelju dana kasnije.

“Naša analiza pokazuje da je to jedan te isti obrazac u svim zemljama. Iznenađujuće da je ovaj obrazac uobičajen kako ze zemlje koje su preduzele žestoki karantin, time parališući sopstvenu ekonomiju, tako i za zemlje koje su imale daleko blažu politiku i nastavile sa uobičajenom svakodnevicom”, istakao je predsjedavajući Nacionalnog vijeća za istraživanje i razvoj Izraela.

Loading...

Ipak, nijedna država nije primijenila iste mjere socijalnog distanciranja i odbrane protiv korona virus, pa je teško praviti poređenja.

Kada su Ben-Izraela pitali kako će virus umrijeti bez ikakve intervencije, on je jednostavno odgovorio da “nema objašnjenje”. “Postoje različite pretpostavke. Možda je to povezano sa klimom, ili virus ima svoj životni vek”, zaključio je on.

Isaac Ben-Izrael istakao je da je ipak pristalica socijalnog distanciranja i da bi ova jednostavna mjera bila dovoljna, te da karantin nije neophodan.

Izvor: zena.blic.rs