Donald Tramp, republikanski kandidat za mesto predsednika SAD-a, još jednom je uzdrmao američku javnost i establišment u Beloj kući gostujući na tv kanalu CBS.

donald-tramp

On je u vezi Sirije rekao da je to veoma važan problem i da je najvažnije slomiti Islamsku državu.

„Podržavam Rusiju i Vladimira Putina da nastave vazdušne udare u Siriji. Ne samo da podržavam, nego su oni dužni da to rade.“ – kaže Tramp.

Na komentar novinarke da „Rusija udara grupe koje podržava Amerika“, Tramp je sve prisutne iznenadio rekavši da je on razgovarao sa generalima i da je njegov zaključak da se uopšte ne zna ko su ti ljudi koje Amerika podržava.

Loading...

„Ko su ti ljudi? Možda su gori od Asada. Da se razumemo, Asad nije nevinašce i mala beba, ali te grupe kojima Obama daje milijarde dolara i gomilu naoružanja su možda još gori. Mi ne znamo ko su ti ljudi.“ – kaže Tramp.

„Nama je ključno da se otarasimo Islamske države. Da slomimo ljude koji odsecaju svima glave.“ – dodao je Tramp.

Na pitanje o njegovom odnosu sa Putinom, Tramp je ponovio da veruje da bi imao dobre odnose sa Putinom.

„Mislim da bih imao dobre odnose sa Putinom, ali ko to zna…“ – iskren je Tramp, a na dodatno pitanje da li bi on uspeo da ubedi Putina da Asad bude svrgnut sa vlasti, Tramp je istakao da on smatra to potpuno nebitnim.

„Iskreno da vam kažem, ja mislim da to uopšte nije važno. Ajde da pretpostavimo da svrgnemo Asada i taj postojeći vladajući režim. Ko će preuzeti vlasti? Ovi što ih mi sada podržavamo. I šta? Onda ćete imati novu Libiju? Tako smo pričali i za Gadafija. Moramo da svrgnemo Gadafija, ali pogledajte šta smo dobili u Libiji kad smo svrgnuli Gadafija.“ – kaže Tramp.

Loading...

„Vi verujete da je svrgavanje Gadafija bila greška?“ – upitao je jedan od novinara.

„Da, potpuna greška. Pa, pogledajte šta se tamo dešava. Niko više ni ne zna šta se tamo dešava.“ – odgovorio je uticajni milijarder i dodao da je ista stvar i u vezi svrgavanja Sadama Huseina.

„Ništa nismo postigli. Kažem vam da je bolje da smo ostavili sve te političare da se sunčaju na plažama i rade šta hoće od ovogo što je sada napravljeno.“ – kaže Tramp.

„Slušajte, Sadam Husein je bio loš momak, ali je uništavao teroriste. Sa druge strane, on je blokirao Iran. Ja sam još 2003. godine rekao da će Srednji Istok biti u haosu i bio sam protiv rata.“ – kaže Tramp.

Izvor: pravda.rs