Nemanja Leontijević, 13-godišnji dječak iz mjesta Ub u Srbiji, potpuno sam putuje u bolnicu na kemoterapije. Teško mu je jer ga bolest i liječenje strahovito iscrpljuju, piše Blic.

djecak-nemanja-13

Kad siđem iz autobusa, idem još malo pješke… – kaže Nemanja, no ne kaže da to ‘malo pješačenja’ zapravo znači nekoliko kilometara uzbrdo što je za nekoga u njegovom stanju ogroman napor.

Veliku podršku da pobijedi zloćudnu bolest daje mu obitelj, iako mu ne mogu pružiti sve što bi trebao:

Teško mi je što moram sam putovati. I u bolnici sam jedini sam, bez roditelja. Ponekad dugo čekam autobus, a umoran sam, ne mogu potrčati. Razmišljam samo o tome kako ću poslije terapije ići kući. Iako ne znam uvijek koliko ću se zadržati. Ponekad ostanem sedam dana, nekad deset. Onda mi nedostaju sestra i brat – kaže Nemanja koji je obolio od tumora na vilici na što mu je stalni podsjetnik veliki ožiljak od operacije.

U školu više ne može ići, pa zato nastavu sluša u bolnici:

Loading...

– Završio sam šesti razred s odličnim uspjehom. Volim biologiju i matematiku. Volio bih se vratiti u redovnu školu, nedostaju mi prijatelji. Ovdje nitko ne dolazi, igram se sa bratom i sestrom. Jelena i ja igramo karte, šah…i lopta nam je probušena, pa ništa od nogometa – kaže napaćeno dijete.

Nemanjina mlađa sestrica uvijek plače kad on mora u bolnicu. Zna da ga neće vidjeti po nekoliko dana. Otkako se on razbolio, malo je popustila i u školi.

Nemanjina je obitelj siromašna. Žive u teškim uvjetima u kući bez tekuće vode. Svi spavaju u istoj sobi koja je i jedina prostorija u kući koja se grije. Zato se u toj sobi i kupaju. Vodu mama Slađana donosi iz bunara, zagrije na peći pa stavi u korito. Toaleta u kući također nemaju nego koriste poljski WC u dvorištu.

Žive od socijalne pomoći.

Nemamo za hranu, lijekove, Nemanji za autobus treba 800 dinara. Pomoć smo tražili od gradonačelnika Uba, kaže ‘nema para’. Ne mogu raditi, čuvam Stefana, koji još nije progovorio – kaže Slađana.

Mjesečna primanja su im 9.000 dinara.

– To je socijalna pomoć, a ističe u lipnju. Ne mogu raditi dok Nemanja ne ozdravi. U bolnici su mu rekli da više ne može dolaziti sam, pa sam nabavio uputnicu za sebe i od sada ću biti s njim – kaže otac Dušan koji je 22 godine radio u ‘Termoelektru’, a sada zarađuje pileći drva po selu.

Loading...

Nemanjini zdravstveni problemi počeli su prije 15 mjeseci kad mu je otekla vilica. Od zubara je dobio antibiotik i oteklina je malo popustila, ali se ubrzo ponovno pojavila. Poslali su ga u bolnicu u Valjevo gdje su mu izraslinu operirali bez anestezije. Kad su vidjeli što su napravili, poslali su ga – bez roditelja – u bolnicu u Tiršovu.

Nemanja je ondje proveo mjesec dana potpuno sam. Njegovi roditelji nisu imali uputnicu pa nisu mogli biti s njim. Nemanja je puno plakao jer ga je sve boljelo, a onda su stigle strašne vijesti: Nemanja ima zloćudni tumor. Operirali su ga na Onkološkom institutu i otada ide na kemoterapije.

Nemanjina učiteljica uspjela je organizirati preko Doma zdravlja Ub da se dječaka do bolnice prevozi kolima Hitne pomoći. Nemanja je trenutno kod kuće a kad ponovno krene na terapije imat će osiguran prijevoz.

Za Nemanju je pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za liječenje u sklopu projekta ‘Srce za djecu’.

Izvor: blic.rs