Iako je proizvodila modele Omega, Senator i Askona, a kratko vreme i prvu Vektru, kikindska fabrika će najbolje ostati upamćena po čuvenom modelu Opel Kadett “suza”

kadet-suza

U nekadašnjoj Jugoslaviji proizvodnja putničkih automobila se, osim najveće fabrike u Kragijevcu, odvijala i u Sloveniji (Citroën i Renault) i Bosni i Hercegovini (Volkswagen i NSU). Pored Crvene Zastave, u Srbiji je svoju ispostavu imao i Opel, čiji su se modeli sklapali u kikindskoj fabrici auto-delova IDA u periodu od 1977. do 1992. godine.

Iako je, za tih 15 godina, IDA proizvodila Opelove modele Omega, Senator i Askona, a jedno kratko vreme i prvu verziju Opel Vektra, kikindska fabrika će verovatno najviše ostati upamćena po čuvenom modelu srednje klase Opel Kadett.

suza-2

Loading...

“Ćoškasti” Kadett D se proizvodio do 1984, a mnogo popularniji Kadett E, koji je zbog oblika zadnjeg dela karoserije, u Jugoslaviji stekao nadimak “suza”, od 1984. pa do uvođenja ekonomskih sankcija Jugoslaviji i prestanka rada kikindske fabrike 1992. Godine.

Drugi popularni “jugoslovenski Nemac” tog perioda bio je legendarni Golf “dvojka”, proizvođen je u Vogošći pored Sarajeva. Dva automobila “zemljaka” iste klase na tržištu su se poljavila sa veoma malom vremanskom razlikom i brzo postali konkurenti u borbi za naklonost kupaca.

Naravno da je Volkswagen odneo pobedu kada je popularnost i naklonost kupaca u pitanju, ali daleko od toga da “suza” nije imala svoje poklonike, pa je kao i “dvojka” često viđana na domaćim putevima u godinama i decenijama posle prestanka proizvodnje.

I kao što je Golf imao svoju sportsku GTI verziju, Opel joj je na crtu izašao sa svojim sportskim Kadettom GSi. Iako nije proizvođena u jugoslovenskoj fabrici, jača, startnija i brža verzija “suze”, stekla je solidnu popularnost krajem ’90-ih godina, kada je u većoj meri počeo uvoz polovnjaka iz Nemačke.

Iako je po popularnosti možda je ostao u senci GTI-ja, ovaj Kadett je bio adekvatno opremljen da mu parira. Pokretao ga je četvorocilindrični motor zapremine dva litra, sa 156 konjskih snaga i manuelnim menjačem sa pet brzina.

Loading...

Jedan takav izuzetno očivan Opel Kadett 2.0 E GSi, proizveden 1990. godine, sa samo 87.288 pređanih kilometara na brojčaniku, oglašen je na prodaju na sajtu poznate holandske komapnije E&R Classics.

Ovaj moderni klasik, koji upravo puni 30 godina i ulazi u klasu oldtajmera, je potpuno originalan i u “top stanju”, navodi prodavac. Kabina “holandske suze” opremljena je originalnim sportskim GSi paketom opreme. Automobil je u originalnoj crnoj metalik boji, i ima fabrički “šiber” krov.

Ovom Opel Kadettu E GSi ne nedostaje ništa od sportske startnosti i živahnosti u vožnji, tvrdi prodavac. Zbog svega toga, ovaj nemački modarni klasik se prodaje po ceni od 14.950 evra.

Izvor: Telegraf