Pored čestih najava kraja srednje klase, polovnjaci se ipak dobro drže. Vozači i dalje traže prostrane, udobne automobile D-segmenta pogonjene ekonomičnim i izdržljivim dizel motorima. Ponuda na evropskom tržištu je velika. Moramo se samo čuvati neispravnih motora čiji su kvarovi povezani sa znatnim troškovima.

Peugeot 508 I 2.0 HDI

peugeot-508

Peugeot 508 prve generacije proizvodio se od 2010. do 2018. godine. Tržišni konkurent VW Passata ponuđen je kao limuzina i funkcionalni karavan. Dinamički izvučeno tijelo nema problema s korozijom. Unutrašnjost nudi dovoljno prostora za četiri odrasle osobe, kojima mogu koristiti dvozonska klimatizacija, CD i MP3 radio, navigacija, “potpuno električni paket” i niz sigurnosnih sistema. Kvaliteta završne obrade je prosječna za klasu.

Najpopularniji dizelski motor u asortimanu 508 je 2.0 HDI. 15 hiljada maraka omogućit će vam da kupite primjerak prije facelifta, pogonjen motorom snage 140 ili 163 KS. Motor koristi turbopunjač promjenjive geometrije i common-rail direktnno ubrizgavanje. Vijek trajanja od 400-500 hiljada kilometara nije problem.

Ford Mondeo IV 2.0 TDCI

Loading...

ford-mondeo

Četvrta generacija Forda Mondea, dostupna od 2007. do 2014.,.Automobil je bio dostupan kao limuzina, karavan i karavan. Nakon brojnih propusta u kvaliteti prethodnika, Ford je uklonio većinu problema, osobito hrđu. Estetski vanjski izgled skriva jedan od najprostranijih interijera u klasi. Četiri osobe mogu ugodno krenuti i na duža putovanja. Popis opcija uključuje automatsku dvozonsku klimu, opsežnu multimediju, sisteme pomoći vozaču, kožne presvlake, automatske mjenjače i tempomat.

Osim dizela vlastitog dizajna, Ford je ponudio i 2.0 TDCI motor koju je razvio koncern PSA (HDI). Francuski dizel proizvodi 140-163 KS uz malu potrošnju goriva . Veliki plus za dobre vozne karakteristike.

Opel Insignia I 2.0 CDTI

opel-insignia

Opel Insignia prve generacije i dalje je vrlo popularna. Nekad omiljen u voznim parkovima i među pojedinačnim kupcima, proizvodio se od 2008. do 2017. Možemo birati limuzinu i karavan. Veliki problem mnogih primjeraka je loša kvaliteta premaza protiv korozije. Pored veličine, interijer nije impresivan. Dok su položaj i udobnost u vožnji besprijekorni na prednjim sjedalima, visokim putnicima će biti tijesno na stražnjim sjedalima. Plastika i presvlake su pristojne kvalitete. Popis dodatne opreme uključuje aktivni tempomat, sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova, klima uređaj, kožne presvlake, navigaciju, krovni otvor i 4×4 pogon .

Loading...

Mehaničari jednoglasno preporučuju popularni dizel talijanskog porijekla. Ovo je 2.0 CDTI u rasponu od 110 do 160 KS. Odlikuje se visokom kulturom rada i dugovječnošću. Dovoljno je promijeniti motorno ulje svakih 12-15 hiljada kilometara.

Renault Laguna III 2.0 dCi

renault-laguna

Posljednja generacija Renault Lagune proizvodila se od 2007. do 2015. godine kao limuzina i karavan. Nakon kvalitativnog spoticanja druge generacije, proizvođač je poslušno ispravio greške. Naravno, problem korozije karoserije nas se ne tiče. Poboljšana je kvaliteta i briga o sastavljanju komponenti u unutrašnjosti. Što se tiče prostranosti, Laguna III nudi dovoljno prostora za četiri osobe i razumnu prtljagu. Većina dostupnih automobila potpuno je opremljena: automatski klima uređaj, putno računalo, kožne presvlake, sistem upravljanja na četiri točka, navigacija i tempomat.

Stručnjaci u superlativima govore o četverocilindričnom dizelskom 2.0 dCi motoru koji proizvodi 130-178 KS, zahvaljujući turbopunjaču s promjenjivom geometrijom lopatica i common-rail ubrizgavanjem. Proizvođač je također koristio izdržljiv pogonski lanac.

Mazda 6 III 2.2 Skyactive-D

Loading...

mazda-6

Uz malo sreće, kupit ćemo treću generaciju Mazde 6 iz početnog proizvodnog razdoblja. Model koji se još uvijek proizvodi dostupan je od 2012. kao limuzina i karavan. Upadljiva karoserija ima mali problem s korozijom. Unutrašnjost izrađena od izdržljivih materijala izgleda puno bolje. Četiri odrasle osobe mogu pronaći dosta prostora na prednjim i stražnjim sjedalima. Na raspolaganju imaju automatski klima uređaj, navigaciju, putno računalo i kožne presvlake.

Jedini dostupni 2.2 Skyactive-D dizel ima snagu od 150 ili 175 KS. Kad se pravilno servisira, ispada da je trajan Nažalost, cijene rezervnih dijelova često su veće od konkurencije.

Alfa Romeo 159 2.0 JTD

alfa-159

Za 15,000 maraka lako možemo pronaći Alfu Romeo 159 iz posljednjih godina proizvodnje u izvrsnom stanju. Talijanska srednja kategorija proizvodila se kao limuzina i karavan od 2005. do 2011. Bezobrazno dizajnirano tijelo pokazuje male probleme s korozijom. Nažalost, veliki nedostatak modela je njegova skučena unutrašnjost. Čak i mnogi kompakti nude više prostora. Kokpit je okrenut prema vozaču. U kabini obično nalazimo klima uređaj, sportska sjedala, kožne presvlake, navigaciju, krovni prozor i tempomat.

Loading...

Dostupan je bio i pogon 4×4. Mehaničari preporučuju 2.0 JTD dizel sa 136-170 KS. Pogodan je za vožnju teškog, ali ne baš velikog automobila. Plus za trajnost i relativno razumno rukovanje sadržajem spremnika za gorivo.

Volvo V70 III 2.4 D

volvo-v70

Zanimljiv prijedlog za ljude koji traže automobil s odličnim dizelskim motorom je Volvo V70 III. Švedska ikona proizvodila se od 2007. do 2016. 15 hiljada maraka dovoljno je za kupovinu primjerka s početka tržišne karijere. Volvo nema problema s korozijom. Unutrašnjost je također izvrsne kvalitete, bez naznaka stvarne kilometraže. V70 lako prima četiri odrasle osobe i, što je zanimljivo, dijeli podnu platformu s Fordom Mondeom IV. U unutrašnjosti ćete pronaći automatsku klimu, navigaciju, niz aktivnih sigurnosnih sistema, kožne presvlake i 4×4 pogon.

2.4 D petocilindrični dizel sa 163 do 215 KS je impresivan. Važno je redovito mijenjati ulje.

Mercedes C-klase W204 2.1 CDI

Loading...

mercedes

U periodu od 2007.-2014. Mercedes je nudio C-klasu treće generacije-W204. Ovaj put je kvaliteta zaštite od korozije značajno poboljšana. Unutrašnjost je izrađena od kvalitetnih materijala. Plastika i presvlake mogu dugo izdržati neoštećeni. U sjedalima ima dosta mjesta, ali samo niski ljudi mogu udobno sjediti straga. Popis dodatne opreme, kako i priliči Mercedesu, vrlo je dugačak. Uključuje, između ostalog, automatski klima uređaj, 4×4 pogon, automatske mjenjače, navigaciju, putno računalo i kvalitetan zvučni sistem.

Četverocilindarski dizelski motor 2.1 CDI sa 120 do 204 KS vrlo je popularan među vozačima. U svakoj varijanti uvjerava svojom dinamikom i štedljivim karakterom.

Izvor: automobili.ba