Nakon nekoliko sati vožnje putnicima u automobilu može postati neugodno.

noge-upravljacka-ploca

Ovo nije razlog da odmarate noge na nadzornoj ploči, mali sudar je dovoljan da dođe do tragičnih posljedica!

Dovoljno je pobliže pogledati automobile u ljetnim gužvama. lako ćemo primijetiti one koji, tražeći ugodan položaj na suvozačevom mjestu, odmaraju noge na armaturnoj ploči. Možda je prikladno, (promjena položaja je dobra, jer poboljšava cirkulaciju krvi), ali u ovom konkretnom slučaju izuzetno opasno.

Zašto?

Loading...

Jer se u gotovo svim automobilima ispod armaturne ploče na suvozačevoj strani nalaze zračni jastuci. Dobro je shvatiti da su veličina jastuka i čvrstoća opterećenja ugrađenog u njega odabrani na takav način da zaustave silu tijela koje ga udara, koje pritišće velikom brzinom takvom silom kao da teži čak i nekoliko tona. Prilikom projektovanja zračnih jastuka dizajneri uzimaju u obzir i udaljenost između suvozača i zračnog jastuka te vrijeme potrebno za njegovo napuhavanje. Svi takvi izračuni idu u glavu ako ga neko dodirne u trenutku kad jastuk iskoči. Odmarajući noge na nadzornoj ploči, možemo izbjeći utrnulost ili nelagodu u nogama nakon duge vožnje, no u slučaju čak i manjeg udara riskiramo najteže ozljede, pa čak i smrt.

Naslonivši se nogama na nadzornu ploču – što se može dogoditi?
Što bi se moglo dogoditi? Kad se zračni jastuk aktivira, ako putnik ima noge uz njega i nedostaje udaljenost koju osiguravaju konstruktori, zračni jastuk djeluje kao katapult.

Koje su ozljede?

Ovisi o nekoliko faktora: uključujući brzinu, težinu, položaju sjedala i pojas. Ako je naslon sjedala relativno okomit (tj. isprvan), putnik naslonjen nogama na armaturnu ploču vezan je naramenicama, tada će sile koje prate raspoređivanje jastuka i pritisak tijela na njega vjerojatno preuzeti veći dio nogu i zdjelice. Kosti se mogu slomiti, uključujući otvorene prijelome. U ekstremnim slučajevima glava bedrene kosti može se istrgnuti! Također postoji rizik od vrlo ozbiljnih ozljeda kičme, uključujući prijelom ili oštećenje leđne moždine.

Šta ako putnik nije vezan ili leži na oborenom sjedištu?
Tada će jastuk djelovati kao katapult i lansirat će se od sjedala prema stražnjem dijelu automobila. To bi moglo na kraju slomiti vrat ili druge ozljede kičme, ozbiljne ozljede lubanje. Smrt ili invalidnost do kraja života ovdje su zaista vjerojatni, čak i u slučaju automobila koji se smatraju sigurnima i imaju niz zjezdica u crash testovima!

Loading...

Kada se jastuk može ugasiti?

Dobro je spoznati činjenicu da se zračni jastuk može aktivirati uz stvarno mali sudar, čak i u slučaju, na primjer, naleta na drugi automobil u prometnoj gužvi. U većini automobila prednji se zračni jastuci otvaraju pri sudaru s preprekom pod uglom do 30 stepeni od uzdužne osi vozila. To približno odgovara udarcu u tvrdu prepreku pri brzinom od oko 30 km / h.

Ni ovo ne biste trebali raditi!

Ne stavljajte ništa na poklopac zračnog jastuka. Ni na upravljač ni na ploču s instrumentima. Čak i mala značka, amblem, radio daljinski upravljač ili držač telefona mogu, u slučaju aktiviranja zračnog jastuka djelovati poput projektila usmjerenog u glavu suvozača koji sjedi ispred njega.

Čak i proizvođači ponekad imaju problema na tom području. Već je bilo nekoliko opoziva zbog loše osmišljenih amblema na upravljačima, koji su ozlijedili vozače tokom nesreće.

  • Ne vozite bez sigurnosnog pojasa.
  • Ne oslanjajte se rukama na kućište zračnog jastuka.
  • Ne sjedajte preblizu upravljača.
  • Ne vozite u ležećem položaju
  • Ne krećite bez pravilno podešenog naslona za glavu – on mora biti razumno blizu vaše glave, ne previsok i ne prenizak!
  • Ne stavljajte dijete, psa ili mačku u krilo – oni možda neće preživjeti ako se aktivira zračni jastuk!

Izvor: automobili.ba