Kružni tokovi se grade u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja, ali za one koji ga ne poznaju najbolje, kružni tok može da predstavlja pravu noćnu moru.

kruzni-tok

Pitanje koje buni mnoge građane, a pogotovo vozače u Srbiji, je da li je potrebno davati žmigavac prilikom uključivanja u kružni tok. Opšte je poznato da su naši kružni tokovi malo je reći drugačiji nego u drugim delovima Evrope i da je poznata žargonska fraza “ma ovde vlada zakon jačeg”.

Ipak postoje neka pravila koja se moraju poštovati.

Svaka promena pravca u saobraćaju treba da se adekvatno isprati signalizacijom.

– Naši kružni tokovi u Srbiji su uglavnom regulisani saobraćajnim znakom. U zemljama Evrope često su križni tokovi regulisani svetlosnim saobraćajnim znakom odnosno semaforom. Ukoliko je ispred kružnog toka Znak – “ustupanje prvenstva prolaza”,(obrnut trougao) označava naredbu vozaču da mora da ustupi prvenstvo prolaza vozilima koja se kreću u samom kružnom toku. Ukoliko nema semafora, niti saobraćajnih znakova, kao ni oznaka na kolovozu, postupa se po pravilima saobracaja koje reguliše prvenstvo prolaza – rekla je instruktorka vožnje Milica Smiljković.

Loading...

Ona je na konkretno pitanje da li je potrebno davati levi žmigavac prilikom ulaska u kružni tok rekla:

– Svaka promena pravca u saobraćaju treba da se adekvatno isprati pokazivačem pravca.

Ukoliko biste se uputili na putovanje u Švajcarsku ili Austriju naišli biste na isti zakon kao kod nas, odnosno ni tamo nije potrebno davati levi pokazatelj signalizacije prilikom ulaska u kružni tok.

Situacija u Francukoj je ipak drugačija, tamo je izričito naglašeno da se svaki ulazak u kružni tok mora signalizirati levim žmigavcem.

U svakom slučaju šta god odlučite, kad se susretnete sa kružnim tokom, najvažnije je da vodite računa o sopstvenoj bezbednosti i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Izvor: kam-bus.info