Neki trikovi i savjeti za domaćinstvo bili su toliko genijalni da su se generacijama koristili. Ipak, zub vremena nikog ne štedi, pa smo neke od njih zaboravili u toj mjeri da ih smatramo “bapskim poslom”, a ne korisnim i funkcionalnim.

Zato smo mi tu da vas podsetimo na ove stare trikove koje su koristili i naše bake, kao i naši roditelji, a koji vam mogu uštedeti mnogo vremena i sačuvati puno novca.

1. Ruže će živjeti dvaput duže ako u vodu stavite pola aspirina

savjeti-1

Aspirin spriječava truljenje i pomaže u očuvanju hrizantema, karanfila, gladiola i ruža. Što se tuče narcisa, bolje je dodati malo soli u vodu. Za dalije koristite sirće.

2. Naučite dijete da pravilno drži olovku pomoću elastične gumice

Loading...

savjeti-2

Stavite djetetu gumicu na ruku, a onda na nju zakačite olovku poklopcem prema zglobu. Okrenite je za 180 stepeni. Olovka će tako stajati u pravilnom položaju.

3. Sipajte so na masnu mrlju na odeći što je prije moguće

savjeti-3

So će upiti većinu masnoće. Pospite, malo sačekajte, pa otresite. Velike mrlje ćete lakše oprati, a male će jednostavno nestati.

4. U osušeni lak za nokte sipajte skidač laka

Loading...

savjeti-4

Nekoliko kapljica skidača laka za nokte učiniće lak ne samo tečnijim, već i sjajnijim. Najvažnije je da ga ne stavite previše, kako ne biste suviše razvodnili lak.

5. Zagorjelu šerpu ćete lako očistite ako u njoj kuvate slanu vodu

savjeti-5

Nisu vam potrebni specijalni deterdženti i hemijska sredstva. jednostavno dodajte nekoliko kašika soli u vodu i kuvajte je oko 15 do 20 minuta.

6. Očistite prste od soka cvekle ili bobičastog voća pomoću limuna

Loading...

savjeti-6

Običan sapun će samo pojačati boju. Zato je bolje da koristite sok od limuna za čišćenje ruku ili ih jednostavno protrljajte kriškom limuna.

7. Bjelance neće iscuritii ako jaja kuvate u slanoj vodi

savjeti-7

So neće spriječiti pucanje ljuske, ali će spriječiti curenje bjelanceta.

8. Da vam se hljeb ne bi mrvio dok ga režete, umočite nož u ključalu vodu

Loading...

savjeti-8

Da vam se svjež hljeb ne bi raspadao dok ga režete, umočite nož u ključalu vodu. Onda obrišite sječivo i izrežite hljeb.

9. Krompir pomaže u liječenju upala i iritacija izazvanih ujedom insekta

savjeti-9

Uzmite mali krompir, operite ga i isijecite. Isječenu stranu stavite na ranu ili ujed i pričvrstite zavojem ili leukoplastom. Krompir smanjuje svrab i upalu i vlaži ranu zbog čega ona brže zarasta. Pomaže kod svih ujeda i iritacija.

10. Odredite pravac pomoću ručnog sata

Loading...

savjeti-10
Uzmite ručni sat i okrenite ga tako da kazaljka koja pokazuje sat gleda na sunce. Onda podijelite ugao između ove kazaljke i broja 1 na pola. Linija koja dijeli ugao pokazivaće na jug.

• Do podneva, jug će biti na desnoj strani sunca, a poslije podneva – na lijevoj strani.

Izvor: fokuzz.com