Kožna zarazna bolest lajšmanioza – Cutaneous leishmaniasis, koja se proširila Sirijom i Bliskim istokom, prijeti i balkanskim prostorima ako već nije stigla kaže za “Telegraf” prof. dr Branislav Tiodorović, srbijanski epidemiolog.

bolest

Ova bolest, čiji su glavni prenosioci psi, a zatim muhe i krpelji, i koja na oboljelima izaziva otvorene rane, krvarenje iz nosa, teško gutanje i disanje već je, prema riječima našeg sagovornika, dijagnostikovana u Makedoniji i Crnoj Gori

“Ako već nije došla, doći će. Ta činjenica apsolutno stoji. Ona se širi, uglavnom, preko domaćih životinja, prije svega, psima koji su rezervoar lajšmanioze. Dakle, radi se o bolesti kojom se bave veterinari. S obzirom na to da imamo potvrđeno njeno prisustvo u Makedoniji i Crnoj Gori, i ako još imamo ljude koji su oboljeli u tim zemljama, onda je svaka priča o tome da li ćemo je imati suvišna”, kaže prof. dr Tiodorović.

Naš sagovornik objašnjava da su psi glavni rezervoar ove zarazne bolesti, kao i da je mogu prenijeti muhe i drugi insekti koji borave na njima.

“To znači da je mogu prenijeti i krpelji, ali glavni put prenošenja je sa pasa na ljude. Ne prenosi se sa čovjeka na čovjeka. Može samo teoretski putem krvi, odnosno putem transfuzije. Lajšmanioza se liječi, ali vrlo teško”, objašnjava prof. dr Tiodorović.

Pored Sirije, bolest se proširila i na Tursku, Jordan i Liban. Prof. Tiodorović kaže da je u Turskoj zabilježen povećan broj oboljelih “zahvaljujući” migrantima, pogotovo iz Sirije, gdje je ona veoma rasprostranjena.

Izvor: aura