“Sada znamo da 70% djece vlada svojim uspavljivanjem sa pet godina, ali i da preostala trećina trpi posljedice po razvoj”. Ako vaše dijete loše spava, evo još jednog razloga da se ozbiljno pozabavite ovim problemom.

dijete-spavanje

Naime, studija sprovedena na Tehnološkom univerzitetu u Kvinslendu u Australiji je pokazala da se djeca, koja u uzrastu od pet godina imaju teškoća da se sama uspavaju, teže prilagođavaju na školu.

Ova velika studija pratili ja 3.000 djece od rođenja do šeste i sedme godine i otkrila da trećina djece sa problemima sa spavanjem pati od problema sa ponašanjem u učionici i ima povećan rizik od razvijanja poremećaja nedostatka pažnje.

Roditelji su zamoljeni da izvještavaju naučnike o spavačkim navikama svoje djece i o njihovom uspjehu pri prilagođavaju školskom okruženju. Ispostavilo se da su djeca koja su teško sama uspjevala da se uspavaju istovremeno bila i ona koja su u učionici pokazivala nedostatak pažnje, hiperaktivnost i emocionalne ispade.

Loading...

“Sada znamo da 70% djece vlada svojim uspavljivanjem sa pet godina, ali i da preostala trećina trpi posljedice po razvoj,” rekla je dr Kejt Vilijems iz Škole za rano detinjstvo Pedagoškog fakulteta u Kvinslendu. “Više je nego očigledno da je ključno uspostaviti dobre navike spavanja do pete godine djeteta,” zaključuje ona.

Vlijems preporučuje roditeljima da napuste loše prakse poput ležanja kraj djeteta da bi zaspalo i puštanja djece u svoj krevet. Dodala je, da samostalno spavanje treba uvrstiti u vještine kojima djeca moraju neizostavno da ovladaju.

“Problemi sa spavanjem mogu su primjetiti mnogo prije školskog uzrasta pa ima dovoljno vremena za prevenciju,” zaključuje ona.

Izvor: detinjarije