Crvenilo u oku može da bude znak da je vaše tijelo napala podmukla bolest!
crvenilo-crvene-oci

Crvenilo u oku često pripisujemo umoru ili pucanju kapilara, a niko ne zna da ova pojava može da ukazuje i na skrivenu bolest.
Suhe i crvene oči mogu da budu znak da ste oboljeli od reumatoidnog artritisa, dokazuju istraživanja. Ova vrsta artritisa stvara oštećenja u suznim žlijezdama, što spriječava održavanje prirodne vlažnosti oka. Oči uglavnom postaju suhe i iritiraju pacijente na kraju dana, a zbog nedostatka očnog sekreta razvija se crvenilo.

Crvene oči ne moraju da budu znak da imate artritis, ali ako crvenilo prati bolove u zglobovima i iznenadan gubitak težine, onda je vjerovatnoća da bolujete od reumatoidnog artritisa veća. Ako primijetite crvenilo, odmah potražite pomoć doktora, jer ovakve promjene na oku mogu oštetiti rožnjaču i izazvati sljepilo.

Reumatoidni artritis zahtjeva dugo liječenje i nema jasnog lijeka za to oboljenje, ali se uglavnom radi na smanjenju simptoma i ublažavanju zapaljenja. Doktori za crvenilo u očima uglavnom predlažu kapi za oči, a ukoliko one ne pomažu, onda je potrebna kortikosteroidna injekcija koju prepisuje doktor.

Izvor: lepaisrecna.rs