Mačke su tako divne i umiljate životinje, zar ne? Naravno i psi. Životinje su mnogo puta ispadale bolje od ljudi u nekim situacijama. Osoba koja ne voli životinje, ne voli ni ljude.

macka

Želimo napomenuti da životinje lutalice mogu imati određene bolesti koje se mogu prenijeti na ljude. Tako se u Japanu pojavio virus kojeg krpelji prenose na životinje poput mačaka, a zove se SFTS. Taj virus je opasan pogotovo za starije osobe.Kako god, uvijek treba biti pažljiv kad se pomaže bolesnim životinjama.

Obratite pažnju da li je životinja bijesna, a to se ogleda u tome da su ljute, ne kontrolišu se i curi im dosta pljuvačke i naravno pokazuju zube. Ako vas ujedu, može biti opasno za vas.

Stoga ih stručne osobe trebaju odvesti u veterinarsku stanicu da im pomognu. Potražite akdekvatnu pomoć u slučaj ujeda i ne igrajte se sa sobom.

Ukoliko je neka životinja bolesna, ali nije bijesna, trebate joj pomoći. Staviti rukavice i zašititi se na odgovarajući način i odvesti na mjesto gdje će im biti ukazana pomoć. Ako im ne možete pomoći, nemojte ni vršiti naslije nad njima.

Izvor: megagiga.info