Da će im se djeca udaviti – vjerovatno je najveći strah svakog roditelja. Za to imaju dobar razlog! Ovim ljudima se to i dogodilo, sada upozoravaju…

dijete-grozdje

Jezivo je i zamisliti sliku kako se vaše dijete davi, a vi pokušavate da mu date vještačko disanje. Ali, da biste mu pomogli, morate da znate i kako. Ema Karver je svog sina izgubila, jer nije znala kako da mu pomogne.

Naime, dok je kupovala namirnice u supermarketu, dječak se vrzmao oko nje sve dok u jednom trenutku nije čula da se davi.

Uvidjela je da je mali Ajan našao grožđe na jednoj polici i stavio ga u usta, dok ona nije gledala.

Bacila sam sve iz ruku i počela da ga udaram u grudi, ali grožđe mu se zaglavilo u nosu - rekla je gospođa Karter.

Hitnoj pomoći je trebalo samo šest minuta da stignu, ali i tada je već bilo kasno.

Loading...

- Čini mi se kao da je sve ovo ružan san – rekao je Muhamed, otac dečaka.

Nesrećni roditelji sada čine ono što im je preostalo – žele da podignu svijest drugih roditelja. Oni su se odmah poslije nesrećnog događaja upisali na časove prve pomoći i sada to isto savjetuju i druge roditelje.

Mala deca se, maltene, sa svime mogu ugušiti – novčićima, dugmićima, balonima, orasima, mesom, sirom, i da, grožđem.

Nažalost, svi roditelji znaju koliko je teško držati dijete na oku u svakom momentu, a kada su bebe u pitanju – svaka sekunda ih može dijeliti od smrti.

Zato i jeste veoma važno da roditelji umiju da daju vještačko disanje i prvu pomoć. To može napraviti bitnu razliku u njihovim životima. To može spasiti život vašem djetetu.

Prva pomoć

Loading...

Polezite dijete trbuhom preko koljena tako da mu glava i gornji dio leđa visi prema dolje te nekoliko puta kontroliranim i ne prejakim pokretom dlana udarite po gornjem dijelu leđa. Nema straha da možete ozlijediti dijete jer su djetetove kosti elastične. To bi trebalo pomoći da progutani sadržaj izađe. Ne uspijete li ovom metodom tada treba pokušati s Heimlichovim hvatom.

Heimlichov hvat za djecu ispod godine dana

Ovaj hvat se za bebe ispod godine dana izvodi tako da se beba polegne na leđa i vrši se pritisak nekoliko puta na točku neposredno ispod vrha prsne kosti. Ako ne uspije, možete ponovno pokušati izvesti prvu metodu kad je dijete na vašim koljenima glavom prema dolje.

Heimlichov hvat za dijete starije od godine dana

Provodi se kao i kod odraslih. Djetetu stanite iza leđa, obgrlite ga te vršite nagle pritiske na gornji dio trbuha. To će izbaciti zrak iz pluća i time i strano tijelo.

Izvor: zena.blic.rs