Nakon što pročitate ovaj tekst do kraja, shvatiti ćete da do sada niste uopšte brinuli o svom tijelu i da ste mu svakim danom nanosili ogromnu štetu, iako toga niste bili ni svjesni. Naime, ovu priča se pojavila na raznim društvenim mrežama, a objavljena na ”Svjetski dan mentalnog zdravlja”.

casa-vode

Izdvojite samo 60 sekundi svog vremena, kako biste sve pročitali i kako biste iz svega toga mogli da izvučete veoma jasnu poruku, koju ćete patiti cijeli svoj život, ali i prenijeti je na druge ljude.

”Ovaj profesor bi odmah počeo sa održavanjem svog časa, jer nije želio d ana gluposti potrošiti niti jedan minut. U učionicu je ušao sa čašom vode.

Podigao ju je visoko kako bismo svi mi studenti mogli da je vidimo, pa reče:

– Po vašem mišljenju, koliko je ova čaša teška!?

Studenti su počeli odgovarati u glas. Neki su govorili 50 grama, drugi 100 grama, dok je bilo i onih koji bi se začuli sa svojim odgovorom od 125 grama.

– Istina je u stvari da ni ja ne znam. i dok je NE izmerimo ne možemo biti sigurni – rekao je profesor. Ali ja sam hteo da vas pitam nešto drugo. Šta će se desiti ako držim ovako podignutu čašu, recimo nekoliko minuta?

Loading...

– Ništa! – odgovoriše studenti.

– Dobro. A šta će se desiti ako držim ovako podignutu čašu ceo sat? – ponovo zapita profesor.

– Počeće da vas boli ruka – brzo odgovori jedan student.

– Tačno. A sada, šta će se desiti ako je držim ovako ceo jedan dan?

– Ruka će od takvog napora početi jako da vas boli, a moguće je da će vam se ukoćiti mišići, možda će vam se ruka čak i paralizovati. I vrlo je verovatno da ćete osetiti potrebu da hitno odete kod lekara.

– Vrlo dobro – nastavio je smireno profesor. – A dok se sve to dešava, šta mislite da li se promenila težina čaše?

– Ne! – odgovoriše svi u glas.

– Pa šta je onda uzrok bolu u ruci i grčenju mišića?

Loading...

Studenti se nađoše zbunjeni. Situacija je ličila na zagonetku i svi zdušno počeše da traže odgovor.

– Šta ja treba da uradim da bih se oslobodio bola i tereta u ovoj situaciji?- nastavi profesor.

– PUSTITE ČAŠU! – čuo se odjednom odgovor iz amfiteatra.

– Daaaa, to je to. To je odgovor. Pustite čašu! – poskočio je profesor. – To isto se dešava i sa vašim problemima u životu i sa vašim teškim mislima.

– Misliti o njima nekoliko minuta je normalna stvar, i u tome nema ničeg neispravnog ili pogrešnog. Ali ako ih zadržavate u vašem umu neko duže vreme osetićete BOL. A ako to radite jako dugo, previše dugo – osetićete se paralizovano, nećete biti u stanju da radite bilo šta drugo.

– Vrlo je važno da razmišljate o određenim događajima ili doživljajima u vašim životima i da izvodite zaključke iz njih, no još je važnije znati kako osloboditi um od tih problema na kraju svakog dana… Da ih “pustite da padnu” pre nego što utonete u san. Tako ćete sebi uštediti veliki stres i napori svako jutro ćete se buditi sveži, vedri i odmomi. Osećaćete da ste ispunjeni novom snagom i da s lakoćom prevazilazite sve životne izazove bez obzira u kakvoj se situaciji našli.”

I zato: PUSTITE CAŠU NA KRAJU SVAKOG DANA!

Izvor: 5do12.info