Simon Dale, 32-godišnji porodični čovjek iz Walesa, “naoružan” sa motornom pilom i čekićem je napravio kuću iz snova za sebe i svoju porodicu.

simon-dale-kuca-iz-snova-1

Za četiri mjeseca je napravio eko-kuću za samo 3.000 funti (oko 3.600 eura)  koja izgleda kao kuće “hobita” iz popularnog filma “Gospodar prstenova”.

32-godišnjak, koji nije imao nikakvog iskustva sa obradom drveta i arhitekturom, napravio je ovu kuću koristeći ostatke drveta i materijale skupljene iz prirode.

“Kada radite nešto sami i bez ikakvog iskustva, to je mnogo zabavno  jer vam to dozvoljava da budete kreativni i uživate u poslu. Kada koristite prirodne materijale za gradnju nećete pokupiti kancerogene tvari koje se nalaze u većini modernih zgrada i također značajno snizite troškove “, kazao je Dale za lokalne medije.

Loading...

simon-dale-kuca-iz-snova-2

Vlasnik šume im je dao zemljište za kuću u zamjenu da paze na područje, prenosi Daily Mail.

Nakon što je iskopao rupu, Dale, uz pomoć svog punca je konstruisao drveni okvir za kuću.

Na krov su stavili sloj trave za izolaciju i pokrili ga najlonom kako ne bi propuštao vodu.

I na kraju, krov je pokriven slojem zemlje koja utapa kuću u okoliš.

Loading...

“Kuća hobita”, kako je lokalci popularno zovu,  je napravljena od samoodrživih materijala, ima frižider koji se hladi pomoću zraka, koristi solarne ploće za struju i umjesto cementa su koristili kreč,

“Ovim načinom života živim u harmoniji sa prirodom i sa samim sobom, radeći stvari jednostavno i koristeći što manje tehnologije”, poručuje 32-godišnji Dale.

Pogledajte fotografije u nastavku:

Izvor: bh-index.com