Stanovnici švicarskog sela Albinena, u kantonu Valais, za deset dana trebaju odlučiti o novoj politici kojom bi strancima spremnim da u selo dođu živjeti barem deset godina ponuditi novac. Radi se o iznosu od 70.000 švicarskih franaka, piše Local.

selo-svicarska

Maleno selo u kojem trenutno živi 240 stanovnika, jedno je od mnogih u Švicarskoj koje posljednjih godina doživljava veliko iseljavanje stanovnika.

Iako u selu postoje brojne vikendice, stanovnici, pogotovo mlađe familije, odlučuju se na odlazak iz sela.

Loading...

Samo u posljednjoj godini selo su napustile tri familije s ukupno osmero djece pa je lokalna vlast bila prisiljena zatvoriti seosku školu.

Stanovnici sela zahtijevaju od lokalnih vlasti da učine nešto kako bi se u selo vratio život i kako bi se osigurala budućnost i opstanak sela.

Plan lokalnog vijeća je da familijama ili pojedincima, strancima, koji se odluče na kupovinu ili izgradnju kuće u Albinenu, pod određenim uslovima daruju po 25.000 franaka za svaku odraslu osobu u familiji i dodatnih 10.000 franaka po djetetu.

Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje deset godina. U kupovinu ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200.000 franaka i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica.

Loading...

Novac od lokalnih vlasti dobivaju nepovratno, osim u slučaju ako neko odluči napustiti selo prije isteka roka od deset godina. Lokalne vlasti su uvjerene kako su ove mjere pristupačne za sve.

“To je ulaganje u budućnost sela”, piše u lokalnim novinama. Dodaje se kako bi zajednica trebala profitirati od novih familija kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupovini namirnica i svega potrebnog u seoskom dućanu, dok se istovremeno u selo vraća život. “U najboljem slučaju će se opet otvoriti i škola u selu”, dodaje se u novinama.

Albinen je, za sve one koji žele znati nekoliko detalja više, selo koje se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine, s pogledom u dolinu Rhone. Selo se ponosi čistim planinskim zrakom i s mnogo sunčanih dana godišnje. Na samo šest kilometara nalazi se termalno odmaralište Leukerbad.

U selu nema previše mogućnosti za zapošljavanje, ali prvi veliki gradovi udaljeni su na samo pola sata vožnje.

Izvor: doznajemo.com