Dječak (13), inače državljanin Srbije, bio je u subotu na kupanju u uvali Mala Lozna u Postirama na Braču. Otišao je roniti, a onda je oko 19.10 sati, jedan od kupača vidio kako njegovo tijelo beživotno pluta. Iako nije bio daleko, a prvi kupači su brzo stigli do dječaka i pokušali reanimaciju, nije mu bilo pomoći.

brac-nastradao

Kako beogradski Telegraf doznaje dječak koji se utopio je sin jednog od najboljih odbojaša svijeta Markosa Milinkovića.

Milinković je legenda odbojke u Argentini, a porijeklom je Srbin. Odrastao je tamo i postao lider njihove reprezentacije. Oženio se Novosađankom, s kojom je i dobio sina Luku, koji je doživio nesreću na Braču.

Na tijelu preminulog dječaka nisu pronađeni tragovi nasilja niti povrede koje bi sugerisale nekakvu ozljedu zbog koje bi 13-godišnjak izgubio svijest i preminuo.

Loading...

Najbliži dječaka su bili u šoku i nisu puno toga mogli reći policajcima, tijelo je prebačeno u Supetar na pregled kod mrtvozornika. O svemu je obaviješteno i Županijsko državno tužilaštvo koje je izdalo nalog da se izvrši obdukcija. Kako je u pitanju strani državljanin provodi se obdukcija kako bi utvrdio tačan uzrok smrti.

Je li živ, je li živ?, vikala je majka dječaka (13) iz Srbije koga su u subotu iza 19 sati u uvali Mala Lozna u Postiri na Braču pronašli na dnu mora 50-ak metara od obale.

Iako su mu u pomoć odmah priskočile dvije medicinske sestre koje su se našle na plaži, ljekar iz Engleske na godišnjem odmoru i vozilo Hitne pomoći iz Supetra dječaka nisu uspjeli da reanimiraju.

Sat vremena su pokušavali…

Iznajmili su kajak, on i njegovi prijatelji, od 17 do 19 sati, ali su ga vratili već oko 18:25. Kazali su da im je dosta, dvojica su otišla na školsko igralište na košarku, a on je rekao da će se još kupati – dobro je zapamtio sve detalje jedan od očevidaca.

Loading...

– U 19 sati došao je jedan Slovenac da vrati pedalinu, bio je s porodicom i rekao je: “Ima li neko masku, čini mi se da tamo neko roni ili je mrtav, ali ne želim da dižem uzbunu ako nisam dobro vidio?” Dao sam mu masku i kad je došao na to mesto počeo je da mi signalizira.

Sa sinom sam otišao tamo brodom i zaista na dnu, na nekih sedam metara dubine je bilo tijelo, kao da leži na prsima. Odmah se pojavio i mještanin koji roni na dah do 50 metara dubine, izvukao ga na površinu, ubacili smo ga u brod i počeo sam oživljavanje.

– Kad smo došli do plaže, oko 19:10 sati, nastavili su s reanimacijom, ali nije bilo pomoći – izjavio je mještanin, inače dugogodišnji policajac. Majka dječaka za to je vrijeme bila na plaži. Kad su ga doveli na plažu očajna žena potrčala je prema njemu dozivajući njegovo ime.

– Nema se što reći, strašna tragedija – navodi drugi očevidac.

Izvor: doznajemo.com