Nakon kratkotrajnog predaha od sibirskih hladnoća, prema aktuelnom prognostičkom materijalu, već u drugoj polovini februara moguć je dolazak novog vala izrazito hladnog vremena, prenijeli su jučer neki hrvatski mediji.

prognoza-snijeg

Kako navode, prema skoro svim relevantnim prognostičkim modelima, iznad sibirskih prostranstava i Skandinavije izgledan je razvoj jake anticiklone, što će omogućiti prodor sibirskog zraka do Sredozemlja, pa nije isključeno da će susjednu Hrvatsku zahvatiti novi val ekstremnih hladnoća, čak jačih od onih u januaru.

Mediji iz susjedstva pozivaju se na predviđanja Evropskog centra za srednjoročne prognoze, prema kojem zima još nije napustila prostore Balkana.

U Federalnom hidrometeorološkom zavodu rečeno nam je da je tako dugoročne, a precizne prognoze nemoguće napraviti, a prema podacima kojima trenutno raspolažu, do polovine ovog mjeseca ne predviđaju se ekstremni minusi.

Loading...

– Za sada nema pokazatelja da će nam se vratiti polarna zima, ali ništa nije isključeno, jer februar je inače nepredvidljiv kada je vrijeme u pitanju. To što predviđaju iz Hrvatskoj upravo je ono što smo imali u januaru, a riječ je o prodiranju hladnog zraka sa sjevera, što se svakako može desiti. Ali, o tome je rano govoriti – naglasili su u Zavodu.

Obilnije padavine od 6. do 8. februara

Frontalni poremećaj sve do 13. januara će uvjetovati povećanje jutarnjih i dnevnih temperatura zraka, ali i nestabilno vrijeme praćeno kišom u nižim predjelima i snijegom na planinama. Izraženije padavine očekuju se 6., 7. i 8. februara. Na jugu će padati kiša, a snijeg se, osim na planinama, očekuje u centralnim i zapadnim područjima.

Izvor: avaz.ba