Praktične su, funkcionalne, štede novac i vrijeme, odleđuju, podgrijavaju i jednostavno nam mogu olakšati život. Ali, nekima ovo ne znači ništa jer su uvjerenja da ova sprava nanosi tijelu više štete nego koristi. Razlog je (uglavnom) taj što se uz ovu spravu veže jedna, a za mnoge čak i strašna riječ, a to je – ‘zračenje’! Međutim …

mikrovalna

Kako zapravo radi mikrovalna?

Mikrovalna pećnica ne proizvodi toplinu direktno kao klasična pećnica, već se unutar nje stvara magnetsko polje s mikrovalovima koje proizvodi elektronska cijev magnetron. Ti se mikrovalovi usmjeravaju u namirnicu te izazivaju trenje molekula vode prisutnih u njoj i na taj način stvaraju toplinu koja zagrijava i termički obrađuje hranu. Zato se namirnice koje sadrže puno vode kuhaju ili peku puno brže od ostalih.

Loading...

Energija mikrovalova pretvara se u toplinsku energiju čim je hrana apsorbira, što znači da hrana ne može postati “ozračena” ni na bilo koji drugi način onečišćena takvim načinom obrade. Nema, dakle, nikakve opasnosti od zračenja ni za osobu koja rukuje mikrovalnom pećnicom jer se mikrovalovi ne šire izvan pećnice, a njihova se emisija prekida čim se otvore vrata.

Mitovi

Mit #1: Mikrovalna uništava hranjive tvari – Bilo da koristite mikrovalnu, gril ili štednjak na solarnu energiju na gubitak hranjivih tvari utiče toplina i vrijeme kuhanja, a ne metoda zagrijavanja. Što duže i na većoj toplini kuhate hranu to se više gube osjetljive tvari poput vitamina C.

Mit #2: Radijacija iz mikrovalne stvara opasne hemijske spojeve u hrani – Radijacija je riječ koja izaziva strah, ali zapravo označava energiju koja putuje u valovima i širi se putem. U radijaciju spadaju mikrovalovi, radio valovi i valovi energije koju vidimo kao svjetlost kao i opasnije X-zrake i gama zrake koje predstavljaju zdravstveni rizik. Mikrovalovi s kojima se kuha hrana je daleko slabiji oblik radijacije od X-zračenja. Osim toga promjena koja se zbiva s hranom u mikrovalnoj posljedica je utjecaja topline, a ne samih mikrovalova.

Loading...

Dakle …

Priprema hrane u mikrovalnoj može biti čak ekonomičnija od kuhanja i pečenja na klasičnom štednjaku ili u pećnici zato što su namirnice puno brže kuhane ili pečene, a kod zagrijavanja zagrijava se samo hrana, ne i cijela unutrašnjost pećnice. Kuhanje i pečenje u mikrovalnoj ne utječu na nutritivnu vrijednost namirnica ništa više od klasičnih načina pripreme. Naprotiv, hrana pripremljena u mikrovalnoj čak može zadržati veći dio sadržaja minerala i vitamina zahvaljujući tome što se kuha i peče brže.

Šta ide, a šta ne u mikrovalnu

Kod kupovine keramičkog, staklenog, plastičnog i silikonskog posuđa provjerite ima li oznaku da se može koristiti u mikrovalnim pećnicama. Plastične tube, podloške od polistirola, posudice i tanjuriće za jednokratnu upotrebu te za čuvanje hrane u hladnjaku ne stavljajte u mikrovalnu pećnicu jer ti materijali nisu otporni na visoke temperature. Mogu se otopiti i deformisati te zagaditi hranu štetnim hemijskim tvarima. Voštani papir, foliju otpornu na mikrovalove ili vrećice za pečenje možete koristiti bez bojazni jer su pouzdano otporni na mikrovalove.

Izvor: namirnice.ba