Slika govori vise od 1000 riječi!! - piše uvodu svoje prognoze prof. Zoran Zadro sa popularne meteo stranice Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna, a i on, kao i drugi meteorolozi, najavljuje da bi talas vrućine koji je pogodio jugoistok Starog kontinenta mogao potrajati mnogo duže nego što se u prvi mah očekivalo!?

meteo-balkan

Evo šta piše u prognozi:

– Suptropska zračna masa sa sjevera Afrike, pružit ce nam vrući vatreni poljubac iducih desetak dana. Hladnije vrijeme bit će uglavnom u potezu od Portugala, preko zapada Francuske i Velike Britanije, Skandinavskih zemalja do Rusije.

Loading...

Ne zaboravite, Grenland, Island, Skandinavija i veliki dio Euroazije trebali bi imati jedno od hladnijih ljeta u zadnjih desetak godina.

Servis Severe Weather Europe objavio je kako se val vrućine koji je stigao na područje istočne i jugoistočne Europe, stabilizirao te u pojedine dijelove regije, uključujući Hrvatsku, donosi temperature koje bi se mogle penjati iznad 40 °C. Prema njihovoj najnovijoj prognozi, ovaj opasni val vrućine mogao bi trajati i više od deset dana.

Vrućine koje će nas pogoditi, vratit će nas u neka daleka stara ljeta iz 1928., 1933., 1936., 1946., 1951., i 1969. godine.

Međutim, ponovno neki stari apsolutni maksimumi temperatura neće biti ugroženi, iako će biti lokalnih situacija, u kojima se mogu ponegdje ugroziti stari temperaturni apsolutni maksimumi.

Loading...

…Realni ljudi će reci događalo se i ranije. Za to postoji pisana i brojčana arhiva podataka, koja se koristi i objavljuje da se dokaže da su se i prije slični scenariji događali.

Upozorenja i objave ste već mogli pročitati proteklih sedam dana.

Sada se prepustimo vatrenom poljupcu sjevernoafričke suptropske zračne mase, uz nadu da će manje biti vatre u odnosu na vrućine.

Ugodan vam ovaj vrući ljetni dan – zaključuje prof. Zoran Zadro.

Izvor: doznajemo.com