Ovaj slučaj rođenja se nedavno dogodio u Sibiru, a bebicu su nazvali Veronika. Ime koje znači “ona koja nosi pobjedu”, što je u potpunosti zaslužila.

beba-foto

Ovo je priča o majci (31) koja je željela ostati anonimna, ženi koja je kao izbjeglica iz Ukrajine, pokrajine Donbas, završila u Sibiru te cijelu trudnoću nije otišla na pregled.

Tek se na porodu otkrilo čudo.

Beba je začeta prirodnim putem, ali se nije razvijala u maternici, već izvan nje. Takve izvanmaternične trudnoće redovno završavaju iniciranim pobačajem ako je rana trudnoća, a čest je slučaj da ženama operativnim putem s plodom moraju izvaditi i dio reproduktivnog organa, najčešće jajnik ili jajovod.

Loading...

No, jedna na 625 milijuna beba, kao što vidite, uspije preživjeti abdominalnu trudnoću, u svom vodenjaku van maternice. Dosad je, uz malenu Veroniku, zabilježeno samo 12 takvih slučajeva na svijetu.

A to nije sve!

Majka i otac malene Veronike odlučili su da se ona neće poroditi u bolnici. Kako je cijela trudnoća bila u redu, čekali su porod kod kuće. U početku je sve teklo kako treba. Osjećala je sve jače i češće kontrakcije, pripremala se na porod, a onda su kontrakcije naglo prestale.

Tad su odlučili požuriti u bolnicu gdje ju je na koncu operirao tim od čak 10 liječnika. Operacija je bila složena i vrlo rizična. No, njih dvije pobijedile su sve.

“Shvatili smo da je operacija bila uspješna kada je beba počela plakati”, rekao je dr. Marat Zhazhiev, jedan od liječnika koji ju je porodio.

Loading...

I majka i kćer sad su sigurne i zdrave.

Prema ruskim izvješćima, liječnici sada istražuju razlog prirodno začete trudnoće koja je dovela do razvoja bebe izvan maternice te će se njen slučaj i dalje razmatrati po znanstvenim i medicinskim krugovima.

Izvor: index.hr