Jack Stevens rođen je sa sindromom hipoplastičnog lijevog srca, što znači da mu lijeva strana srca ne radi kako treba. Pročitajte što je sve dosada ovaj dječačić preživio.

beba-1

Sindrom hipoplastičnog lijevog srca naziva se još i sindrom nerazvijene lijeve komore. Glavna zadaća lijeve komore je pumpanje krvi prema tijelu. Normalni protok krvi ne može se održati ako su lijeve srčane šupljine i zalisci nedovoljno razvijeni ili potpuno odsutni. Većina djece rođene sa ovakvom manom umire.

Liječenje se sastoji u kirurškoj korekciji i to u više navrata. U suprotnom, potrebno je presađivanje srca. Sindrom hipoplasičnog lijevog srca čini 1% prirođenih srčanih mana.

Petnaestomjesečni Jack je iz Hartlepoola u Durhamu i već je proveo pola svog života u bolnici gdje je imao četiri otvorene operacije srca i pet drugih operacija. Sada je konačno kod kuće sa svojim roditeljima, ali uskoro će trebati transplantaciju srca.

beba-2

Loading...

On također pati i od moždanih udara i dosad su ga već tri puta oživljavali.

No, Jack se nekim čudom odlično oporavlja. Nedavno mu je po prvi put uklonjena cijev za hranjenje. Sada je na kućnoj njezi s roditeljima.

“Prošao je kroz toliko toga u tako malo vremena, ali drži se sjajno”, rekao je Jackov otac Chris Stevens (30).

“Znali smo o njegovom stanju prije nego što se rodio, a nakon rođenja prvih pet mjeseci svog života proveo je u bolnici.”

“Trebao je imati otvorenu operaciju srca kada je bio samo tjedan dana star, a još tri je imao otada. Jack je težio samo 1,9 kilograma kad je rođen, a njegovo stanje usporilo mu je razvoj. Bilo je jako teško gledati ga kako tako dugo leži u bolničkom krevetu okružen strojevima i cijevčicama. Ali, znali smo da je je to za njega najbolje, a on se izborio sa svime time – on je pravi borac”, govori njegov otac Chris, po zanimanju inženjer.

Mali Jack sada je na rubu da učini svoje prve korake i da po prvi put progovori.

Loading...

“To je doživotno stanje, tako da će mu u nekom trenutku života trebati presaditi srce, ali kirurzi još ne znaju kada će to učiniti”, kaže njegov otac.

beba-3

Također je svjestan ograničenja koja njegovog sina očekuju u životu:

“On nikad neće biti u mogućnosti baviti se bilo kakvom napornijom fizičkom aktivnošću”.

Jack je morao dobivati i do 12 različitih lijekova do četiri puta na dan, ali sada su mu potrebna samo tri različita lijeka koje dobiva na štrcaljku.

“On sada gotovo već hoda i cijelo vrijeme nešto mrmlja, tako da se nadamo da će uskoro izreći i svoju prvu riječ. Mi smo oboje tako ponosni na njega – on je vrlo inspirativan dječak”, rekli su Jackovi roditelji za Daily Mail.

Izvor: net.hr