Da nekoj staroj domaćici kažete da može da se napravi savršen, sočni čokoladni kolač bez jaja, mlijeka i putera, vjerovatno bi vam se nasmijala u lice. A da joj onda još kažete da se taj isti kolač pravi i bez ikakve činije ili vangle, pa kuhinja ostaje potpuno čista, onda bi pomislila da ste ludi. Srećom, sada biste mogli našoj imaginarnoj old school domaćici da pokažete ovaj recept.

ludi-kolac (1)

Osnovni sastojci za prevljenje torti su oduvijek bili jaja, mlijeko i puter, ali internet je došao na sjajnu ideju kako da napravite čokoladnu rapsodiju u tanjiru i kada ostanete bez svih tih sastojaka.

Ne treba vam ni vangla za mješanje, ni mikser – jednostavno sve sastojke stavite u pleh u kojem ćete peći kolač, pomješajte viljuškom, i za 15-ak minuta na stolu ćete imati ovo.

ludi-kolac (2)

Potrebno je:

– 1 1/2 šolja brašna

Loading...

– prstohvat soli

– 1 kašičica sode bikarbone

– 3 kašike kakao praha

– 1 šolja šećera

– 1 kašičica sirćeta

– 1 kašičica ekstrakta vanile

– 5 kašika ulja

Loading...

– 1 šolja vode

– otopljena čokolada

Priprema:

U plehu u kojem namjeravate da pečete kolač pomješajte sve suve sastojke – brašno, so, sodu bikarbonu, kakao i šećer. Zatim u mješavini prstima napravite tri manja udubljenja. U jedno sipajte vodu i vanilu, u drugo sirće, a u treće ulje. Pomješajte sve dobro viljuškom, pa stavite da se peče na 180 stepeni oko 35 minuta.

Kada je kolač gotovo, prelijte ga topljenom čokoladom (trebaće vam oko 200 grama, a najbolje bi bilo da je otopite sa malo ulja) i ukrasite po želji voćem ili šlagom.

Izvor: 24sata.rs