Savršeno pečen krompir je hrskav s vana, a mekan iznutra. Teško ćete pogriješiti kada krompir pripremate na ovaj jednostavan, a u zimsko vrijeme posebno popularan način pripreme, ali ipak trebate slijediti nekoliko pravila.

Krompir-u-rerni

 

Osim krompira, potrebno vam je maslinovo, koje je najbolje za ovu priliku, ali sasvim dobro će vam poslužiti i (ne toliko zdravo kao maslinovo) suncokretovo ulje. Osim toga, trebate sol i biber. S čime ćete krompir servirati nakon pečenja, potpuno je do vas: domaći ili razni kupovni sirevi i/ili kajmak.

Priprema:

  1. Zagrijte rernuna 200 stepeni celzijevih. Uključite je dok pripremate krompir za pečenje.
  2. Dobro isperite krompirehladnom vodom i pod jakim pritiskom. Nakon pranja posušite ih. Odstranite sve sumnjive crne ili truhle dijelove. Krompir ne morate guliti.
  3. Začinite krompir– Prelijte krompir sa malo maslinovog ulja, a u tom slučaju je najbolje da se koristite rukama. Već sada možete posoliti i pobiberiti krompir.
  4. Krompir prije pečenjaizbodite viljuškom na nekoliko mijesta.
  5. Pecite ih!- Prije krompira u tepsiju položite komad aluminijske folije. Potrebno je od 50 do 60 minuta da se ispeku na temperaturi od 200 stepeni celzijevih. Možete ihprovrtiti svakih 20 minuta, a viljuškom provjeravajte mekoću pred kraj vremena pečenja.

 

Izvor: namirnice.ba